3. aug, 2016

Sydostleden, Solvikens pensionat, barnperspektiv, bostadsbrist, 53 km, Greider

Toppendag! Så trevligt sällskap på cykelturen på Sydostleden till Ingelstad! 53 km har jag cyklat idag och det känns både här och där. Partikamraten Örjan Mossberg och jag plus två mycket intresserade och kunniga om cykling från allmänheten. En bosatt i Ingelstad dök upp på Stortorget, dit han alltså cyklat. Bra cykelväder – inte kallt, inte regn, inte för varmt. Men just nu i skrivande stund kommer några regnstänk.

De första vi mötte på leden var i Skir, där vi pratade med paret som cyklat från Simrishamn. De var förgrymmade över den dåliga standarden i Växjö kommuns del. De funderade på att skriva insändare om snåla Växjö kommun och det var det dåliga underlaget på banvallen som de kritiserade. Och ja, nu ger jag mig. Asfalt skulle faktiskt vara utmärkt. Det är en himmelsvid skillnad att cykla på den släta ytan eller den med lösgrus, spår av hovar och annat och tvättbrädestuk. En del av leden kan inte skilja ut sig så markant och vara obekväm, barnovänlig och tungcyklad. Ett misstag från början. Ska cykelleden bli bra så krävs mer investeringar men det kommer att löna sig. Gott rykte ska Växjö kommuns del av leden ha – annars kan det nog kvitta. Vi åt lunch på Solvikens Pensionat i Ingelstad och de bekräftar att antalet mat- och sovgäster har ökat tack vare cykelleden. Bra men kan bli bättre om standarden höjs. Många cyklar med barn i kärra efter cykeln. Dessa barn blir ju avskräckta från allt vad cykel heter, när de tvingas skumpa fram. Så väldigt trevliga medborgare som hängde med och så mycket kunskap vi fick oss till livs! Så fort jag kom hem satte jag mig och skrev ihop en skrivelse till kommunstyrelsen och tekniska nämnden med förslag till förbättringar. Örjan har skrivelsen för genomgång nu. Lämnas in så fort det går.

Nu regnar det på riktigt. Bra, för det är knastertorrt. Trodde aldrig jag skulle vilja ha mer regn i Växjö, men denna sommar är väl undantaget.

Förstår att DN har haft artiklar om bostadsbristen i Sverige. Så bra att det är klarlagt att det inte beror på folks överklagningar att det saknas bostäder. Vilket jag heller aldrig trott utan protesterat mot. Kanske kan det komma fram att det inte heller är de med funktionsvariationer som orsakar att det inte byggs bostäder? Det är ju annars favorittemat – regler för tillgänglighet är i vägen! Hissar, badrum med mått så att rullstolsburna kan gå på toaletten – så obekvämt för bostadsbolagens herrar! Det visar sig att det är den snöda vinningen som spelar roll – enligt DN. Bra att det står där, men inte något nytt precis. Göran Greider skriver i ledaren i Dagens ETC så bra: Trångboddhet skapar sociala problem. De beror inte på utanförskapsproblem med etniska förtecken utan på klassmisär för att den sociala bostadspolitiken upphört. Japp, kan bara instämma.

I morgon till Hässleholm med anhörig för besök på en klinik. På kvällen Bibliotekets Vänner (BV) och ansvar för det ena och andra på Scensommar med filmen Yarden och vårt förprat till det. Jag har läst böckerna jag åtagit mig och jag ska fundera ut några korta inlägg på BV.s halvtimme. Arbetarlitteratur? Arbetarförfattare? Visst sitter bilden av män i huvudet på många av oss, när vi associerar. Så orättvist.

Carin Högstedt

160803