2. aug, 2016

Sex och politik, Kinsey, Hite, Wikström, 2/8 minnesdag, cykeltur

 • ”Nej du Gabriel Wikström (S), kom inte och tafsa på mig under täcket i mitt sovrum!” –Hur många sådana kommentarer har jag inte sett och hört de senaste dagarna.” Jag är förvånad, ärligt förvånad över reaktionerna på att en sexualutredning ska tillsättas, den första på 20 år i Sverige. Sex är en viktig del av människans liv. Sex är  politik. På dessa 20 år har otroligt mycket hänt i Sverige på området i vid bemärkelse. Kvinnojourrörelsen har etablerat sig, internet med avarter som hot, hat, trakasserier, övergrepp, HBTQ-rörelsen är etablerad och Pride är framgångsrikt. HIV-AIDS går att hejda med mediciner, globaliseringen… Självklart är det intressant med en kartläggning av sexvanor dels för kunskaperna, dels för att om möjligt med hjälp av kunskaperna kunna förändra lagstiftning inom familjepolitik med fler områden. Kunskaperna kan också leda till förbättringar som ger bättre folkhälsa. Det är Folkhälsomyndigheten som fått uppdraget. Jag hoppas det blir en bra rapport som kan diskuteras i vida kretsar och leda framåt. Så länge våld mot kvinnor kostar miljarder varje år (kostnader plus uteblivna intäkter), så tycker jag det är sorgligt att till och med ekonomiska argument mot utredningen används. Jag hör invändningar: Sexutredningen har inte med det att göra. Men jo, absolut. Direktiven till utredningen är mycket viktiga. Jämställdhet och jämlikhet ska vara hörnpelare i kartläggningen/utredningen.

   

  Kinseyrapporten om mäns sexualitet kom 1948, om kvinnors 1953. Jag tror det är många med mig som kan namnet på rapporterna. De spelade stor roll för sexfrigörelsen i västvärlden i alla fall. Sedan kom Shere Hite med rapport om män 1976 och om kvinnor 1981. Däremellan låg kvinnorörelsens framsteg och Hite var kritisk mot den så kallade frigörelsen som hon menade var på männens villkor. De här rapporterna har plats i sexualitetens idéhistoria. Googla gärna på Kinsyrapporten. Det finns mycket om dem och även har Maria Sveland nyligen skrivit om dem efter en omläsning! Mycket intressant. Kinsey förstås, som alla andra, barn av sin tid, men en del rätt oväntade siffror vad gäller homosexualitet. Självfallet ska regeringens förslag om sexutredning bifallas!

   

  Bra dag med mängder av göromål som blivit gjorda, en del husliga. Läser Folke Fridell Död mans hand från 1947. Bra! Läste den som tonåring och förstod väl sådär. Nu lugn kväll i ensamt majestät. Maken L med bror på ”Ön” i Kolsjön utanför Borås för fiskafänge. Jag samlar ihop mig för att cykla flera mil i morgon. Kl 10.00, residenset/turistbyrån, Stora torget, Växjö. Samling för färd mot Ingelstad på Sydostleden, alltså per cykel. Vi är några som ska delta. Idag föreslog en insändarskribent att cykelleden i Växjö kommun borde asfalteras, gärna med grön asfalt. Det värjer jag mig mot. Men återkommer efter bedriften. Det ska vara skönt att cykla – inte som en tvättbräda. Herregud, vilka liknelser vi håller oss med: Tvättbräda – hur många har sett en sådan? Häromdagen kom jag på mig själv att säga att någon ”la på luren”. Vilken lur? Vad får unga människor och nya svenskar för associationer, när vi talar så konstigt?

   

  Sedan förra året är 2/8 en speciell och officiell minnesdag för romerna. Natten mellan 2 och 3 augusti 1944 avrättades mer än 3000 romer i Auschwitz-Birkenau, ett folkmord som erkändes av Tyskland 1982. Romerna mördades för att de var romer, ingenting annat. Bra att Sveriges Radio idag på morgonen berättade om detta.

   

  Carin Högstedt

  160802