11. jul, 2016

Anorlunda tal av Jonas, 6 timmars arbetsdag, kvinnors och arbetares pensioner

Så befriande att höra Jonas Sjöstedt (V) igår kväll i Almedalen! Så annorlunda mot resten av veckan och den nationalistiska yran, handbojor och undantagstillstånd! Jag blev lite förvånad över den mycket mjuka framtoningen, som höll hela talet. Almedalen handlade äntligen om solidaritet, om ta från de rika och ge till de fattiga, om pensioner, om kvinnors pensioner, om barnens sommarlov, om allt det som (V) kunnat påverka regeringen att genomföra (10 miljarder till välfärden, fria glasögon och mediciner för barn är bara exempel). Nu ska alla 80+ få gratis mediciner – det är nästa budgetkrav. Och pensionssystemet göras om så att även arbetare och kvinnor får en rimlig pension.

(V) är med och bygger ett bättre land, sa Sjöstedt och berättade att sex timmars arbetsdag är genomförd på fler och fler arbetsplatser i Sverige, att vi människor behöver bygga en rörelse för solidaritet och att mycket går att lösa ”om vi hjälps åt”. Ojämlikhet föder ännu mer ojämlikhet. De som tjänar lite, sliter mycket och har dålig bostad får veta att de förtjänar att ha det så. Det är inte rättvist. Förmögenhetsskatt föreslogs  införas igen. ”De rika är underbeskattade”.

Jag är som V-partist glad att det blev ett annat tal med grund i vardagslivet.

Av alla politiska kommentatorer jag hört i veckan har jag mest uppskattat Marie Demker, kunnig och klok.

Här är det blåsigt och lite sol mellan molnen. Har lyckats ta itu med några surdegar jag skjutit upp ett tag, varit i kommunhuset och gjort lite nytta och nu fått alla remissvar om Trafikplats Fagrabäck. De ska jag läsa. Läser också en tegelsten, senaste av Elizabeth George, Oanade konsekvenser. Ja, hon har inte tacklat av.

Carin Högstedt

160711