29. jun, 2016

Fnöske, Virserums konsthall, koldioxid, Röda korset, Erikshjälpen, Brexit

Ensam hemma med katten, som verkar lika trött och sömnig som jag. Det regnar – äntligen! Ser trist ut när gräset är gulbrunt redan i juni och jorden torr som fnöske (Fnöske rätt vanligt ord i min dialekthembygd. Slår upp det för första gången. Det är lättantändligt material, framställt av parasiten fnöskticka som finns på lövträd.)

Maken L i Virserum två dagar för seminarium om sko och trä. Förstår att det är en serie seminarier i midsommartid som Virserums konsthall ordnar. Jag deltog för två år sedan, tyvärr bara en dag, men jag har den dagen med mig hela tiden. Det var då suveräna, radikala forskare i klimat och miljö fick mig att inse att Växjö kommun och alla andra kommuner räknar sina koldioxidutsläpp på ett sätt som inte visar sanningen. Vi måste räkna utsläppen på den produktion som våra importerade prylar släpper ut – också! Inte enkelt, säger miljötjänstepersonerna, men de förstår poängen och redovisar snittet för Sverige. Här har forskning och kommuner/regioner en stor uppgift. Sanningen ska fram. Den dagen i Virserum var en av de bästa konferensdagarna jag har varit på. Kanske den bästa förresten. Sedan är det otroligt intressant och stimulerande att Virserum har en konsthall som klarat att överleva, mitt ute i småländska glesbygden. Hishult i södra Halland är ett annat sådant exempel. Det går! Hoppas nu att de två dagarna om skog och trä blir lika bra! Hela detta seminarium 2016 är för övrigt på engelska.

Vad göra en dag när vädret är sisådär, barnbarnen hos farmor och maken L i Virserum? Jag tog en rejäl tur till kommunhuset för lite arbete vid datorn, som inte går att göra hemifrån, handlade på COOP, var på ”tippen”, det vill säga återvinningscentral med diverse, var på Erikshjälpen med saker jag kört omkring på i ett halvår, köpte lite växter att komplettera vissna med och var inne på Kupan för att leta efter en byrå. Hittade en perfekt byrå: 70-tal bedömer jag, mörkbrun, varken antik, modern eller retro eller någonting. Men med rätta måtten och lådor som går som smort. Hejdade mig dock. Den lär finnas kvar. Däremot fixade jag så att Röda korset hämtar köksmöblemanget vi har imorgon och på fredag anländer ett nytt! I övrigt legat och läst Ann Rosmans Vågspel. Det är hennes sjätte bok om Karin Adler och Orkneyöarna är platsen. Så väldigt bra miljöskildring av hav, fåglar, landskap kryddat med lite mystik och kärlek.

Läser med tillfredsställelse Göran Greiders ledare i Dagens ETC, 29/6. Han skriver om Brexit under rubriken Även vanmakt korrumperar. Han skriver naturligtvis bättre och med större självförtroende än jag, men vi har samma tankegång – se det jag skrev i bloggen igår. Vi saknar båda alternativet till vanmakten och populismen: En stark europeisk vänsterrörelse som kan vara ett trovärdigt alternativ för arbetarklass och stora delar av medelklassen. Precis vad Vänsterpartiet Växjö med fler hävdat i kongressdiskussioner i en lång rad av kongresser. Vi ville att Vänsterpartiet tog initiativ till en sådan rörelse i hela Europa. Inte för sent. Vi vill fortfarande. Det är nödvändigt. Men svårt förstås. Men nödvändigt.

Bara 12 grader ute. Ska i alla fall avsluta dagen utomhus. Slutat regna.

Carin Högstedt

160629