16. jun, 2016

13 timmars budget, stulna cykelkorgar, "nattis", finansiering, 70 miljoner, (V)äxjös kommunnnytt

Himlen är mörk och regnet i startgroparna. Hemma kl 18.00 efter en rejäl arbetsdag igen. Igår på fullmäktigedebatt mellan 9.00 och 22.00. Tog taxi för att snabbt komma hem till katterna och sängen. Ställde cykeln på Vattentorget. Tog bussen idag för att få hem cykeln ikväll. Glömde naturligtvis cykelnyckeln och snälla Eva-Britt körde mig hem för att hämta den under dagen. Blev av med båda cykelkorgarna och en sax under natten. Men cykeln var kvar.

Som sagt: lång dags färd mot natt igår. 13 timmars sammanträde sätter spår, inte i historien kanske men i sinnena. -Vad sa jag egentligen och vad sa jag inte det för, tror jag många tänker. Mycket blir fel. De borgerliga menade sig ha räknat på S+V-budgeten och att den inte var finansierad fullt ut. Bara vårt förslag att ha trygg barnomsorg även för föräldrar som arbetar natt/sena kvällar/tidiga morgnar skulle kosta över sju miljoner påstods det. Vi hade en summa på 1,3-1,5 miljoner, beräknad av samma förvaltning. I vårt parti har vi dessutom tanken att nattis passar bäst i familjedaghem. Vi kan ju inte ha nattavdelningar i hela kommunen för enstaka barn. Det säger sig självt. Men det fick vi inte sagt! Det är så att rätt läge inte alltid uppstår.  

Det blev mycket om finansieringen, om att använda engångsinkomster till löpande drift som de borgerliga partierna gör och om att använda bolagen inklusive bostadsbolag som inkomstkällor som också de borgerliga partierna gör. Vi skulle för övrigt också kunnat pressa de borgerliga på vad de skulle gjort om inte de 70 miljonerna från staten kommit genom Vänsterpartiets påverkan i förhandlingar med regeringen. Var hade de hittat 70 miljoner? Sålt något och i så fall vad? S+V-budgeten finansieras på sedvanligt sätt med kommunalskatt, ett tryggt och säkert sätt att ta in de pengar som behövs för att alla ska ha ett drägligt liv.

Så idag upp igen och iväg för att skriva framsidan på (V)äxjös Kommunnytt och korrekturläsa baksidan, som jag skrev i lördags. Det gick bra alltihop – mot alla odds egentligen för en är rätt däven efter två dagars sittning och oavbruten uppmärksamhet. Kl 14.00 hade vi en snygg fram- och baksida och Atti började trycka. 16.00 hade vi annonserat ut möte på stan om Trafikplats Fagrabäck. Vi kunde kombinera det med utdelning av färska kommunnytt. Några intresserade av Trafikplats Fagrabäck och att bilda aktionsgrupp mot det storskaliga, miljöovänliga, osmarta förslaget, kom. Andra gick förbi och blev intresserade. Efter att ha känt det väldigt slitsamt att med envist dåliga bihålor sitta på möten i dagar så ljusnade allt i kontakten med folk och det faktum att vi lyckats med konststycket att få till ett flygblad! Så meningsfullt allt blev. Örjan kom direkt från tekniska nämndens möte. Där hade de beslutande haft just denna fråga om trafikförslaget uppe. De borgerliga med Cheryl Jones Fur (MP) i täten hade yrkat bifall till Trafikplats Fagrabäck, S ville avvakta tills det fanns någon ekonomi att ta ställning till och V är för en annan lösning som inte stimulerar bilismen, utsläppen och krånglar till det med tre rondeller. Om en vill så går det naturligtvis.

I morgon bitt ska jag justera fullmäktiges protokoll och sedan är det högtidlig invignings av cykelleden Sydostleden. Har inte hunnit cykla den men troligen gör vi det som en partiutflykt i augusti. Inte till Simrishamn, dit den går, men kanske till Ingelstad. Så ut på stan igen med (V)äxjös kommunnytt och äntligen fredag.

Andmamma med fem ungar simmar förbi. Så fint! Kommit lite regn men torkan plågar växterna. Nu har vi fått en ny vattenpump i sjön och kan vattna med slang igen, så det ska bli i helgen. Vinbären börjar bli röda men ack så små de är.

Carin Högstedt

160616