12. jun, 2016

Masskjutningar, terror kontra lugn och ro, budgetförberedelser, Lessebo, rödhake, Sydafrika

Sitter ute, har TV-nyheterna på inne och hör om största masskjutningen i USA, en gayklubb, terrorbrott och/eller hatbrott talas det om. En ensam man – som så ofta i dessa masskjutningar - är gärningsman, identifierad och nu död. Finns inga ord för sådana här händelser. Här sitter jag i allsköns ro på vår altan, lite gnällig för att jag har varit tvungen (självförvållat ju) att jobba tolv timmar i sträck denna dag med budgetförberedelser och annat. Suttit ute i underbart jobbväder, helt perfekt, sol och svag vind. Lugnt på alla håll, många verkar bortresta. En rödhakeunge(tror jag) lever farligt. Har inte vett att vara rädd för katterna. Gräset gulbrunt, syrenerna slokar, vinbären blir små, om inte regnet kommer. Men inget att klaga på!

Fått ihop ett inledningsanförande till budgetdebatten. I varje fall kan det tjäna som utgångspunkt. Gäller att hitta infallsvinklar och ämnen som inte andra som är före i kön (går efter storlek på partierna) talar om. Har framför allt rotat i alla anteckningar och sparade tidningsartiklar för att slänga, använda eller ha på lager fortsatt.

I eftermiddag en tur till Lessebo för träff med styrelsen för Vänsterpartiet Lessebo. Staffan, kassör i V Kronoberg, och jag var där för att höra vad vi i distriktsledningen kan hjälpa till med och hur läget är i Lessebo kommun. Lessebo är den kommun i Kronoberg som av tradition är rödast. Det är hjärtat i glasriket och överhuvudtaget en industri- och arbetarkommun med en socialdemokrati som för det mesta har egen majoritet eller näst intill. Men själva organisationen V Lessebo har som i övriga småkommuner liten tillväxt. Det var ett mycket bra möte. Vi i distriktsstyrelsen har en läxa att göra. V Lessebo hade tydliga frågor och berättigade sådana. Så fick vi världens godaste hemgjorda tårta, tack Hasse!

Maken L i Sydafrika, utbytesprojekt där Region Kronoberg är en del. De har kommit fram lyckligt och jag kan se mitt älsklingshotell (där delegationen från Kronoberg bor) framför mig, där jag bott två gånger när jag deltagit i liknande utbytesprojekt med vår systerkommun. Hotellet är jättetrevligt, granne med golfbana och de mest exotiska fåglar kan ses här. SIDA står för kostnaderna. Det här nu pågående projektet handlar om kommunval och valrörelser. I augusti är det val i denna kommun, Potchefstroem.

Vacker kväll. Ska ge fåglarna lite nya fröer och knyta mig tidigt. Stentuff arbetsvecka väntar. Efter den nästan semester. Efter midsommar definitivt ledigt.

Carin Högstedt

160612