10. jun, 2016

0-taxerare och arbetarklassen, Den blomstertid, ficus carica, (V)äxjös Kommunnytt

Läste Sofi Poulsen och Per von Schantz ”Prinsen o Prinsessan och den vilda frukosten” för ett av barnbarnen, 8 år, igår. Hon kan läsa men det blir fortfarande lite mysigare med högläsning. Hennes bror var på simskola. Omdömet var tydligt: Läs den andra boken också. Och så läste vi Sagan om Prinsen och Prinsessan och lite om draken också”. Måste berätta för Sofi: ”Bra fantasier och snygga bilder”. Sofi är barnboksförfattare bosatt i Växjö. Hon skriver och Per v Schantz illustrerar.

Idag skolavslutning i Sandsbro. Av rädsla för regn (kom inte många droppar men prognoserna sa något annat) så flyttades avslutningen inomhus och då det bara finns en liten gympasal, så delades alla barnen i tre grupper. F-2 fick dock köra sitt program två gånger för alla föräldrar fick inte plats. I dagsläget är det 450 elever på skolan. Sex nya basrum är snart klara och sedan ska det bli större matsal och bättre kök. Trots trängsel och improvisationer, så gick allt bra och ”Den blomstertid är kommen”.

I Dagens ETC 10/6 granskas storbolagens vinster, löner och skattebetalningar. Det är hårresande siffror som redovisas. Och längst ner i hierarkin att ta del av vinsterna står arbetarna. Hela samhället förlorar på det, för arbetarna betalar skatt som går till utbildning och vård till exempel. Bolagen typ SCA betalar noll eller mycket lite. Bland nolltaxerare finns även Skanska och Electrolux. ”Dags att sluta bocka!” skriver Johan Ehrenberg i dagens ledare.

Jag kunde inte hålla mig utan har investerat i ett nytt fikonträd. Har slutligen gett upp hoppet om den pinne som är kvar av det gamla. Läste nämligen i ICA-kuriren tips om hur medelhavsväxter kan fås att överleva vintern här. Fikonträd i kruka – bubbelplast om krukan i flera lager och – varför aldrig tänkt på det? – julgransslinga som då värmer lite. –Javisst, så onödigt både med trädet och slingan! Men vem är rationell ut i fingerspetsarna? Inte jag.

Blir arbetshelg. Ska skriva manus till (V)äxjös kommunnytts baksida (om budgetförslagen, majoritetens och oppositionens) och förbereda två dagars fullmäktige med inledning till budgetdebatt med mera. Går på halvfart. Fortfarande dålig av bihåleinflammation (egen diagnos). Ringde faktiskt vårdcentralen och tänkte att pencillin skulle sitta fint, men nej, nässpray med cortison finns receptfritt på apoteket.

Carin Högstedt

160610