7. jun, 2016

Sommarspaning, presskonferens, budgetpresentation, måltidsframgång, opinionsbildning

Träffat en hel del folk, kända och okända, på mingel med goda snittar och fotografering  på Smålandsposten i kväll. Anledningen är att vi som uttagits till ”Sommarspanare” – som vanligt  - bjuds in till detta korta och trevliga möte med andra sommarspanare, det vill säga de som skrivit en krönika som ska publiceras med start efter midsommar. Av drygt 100 inlämnade krönikor är 40 utvalda. Jag har varit med alla år (startade 2009?) utom valår, då både Bo Frank (M) och jag är portade. Vad jag ville komma fram till är att flera jag träffade berömde min partikamrat Mikael Karlsson för den insändare han hade publicerad i dagens (7/6-16) Smp! Det var alltså en insändare av medlemmar i Arkitekturföreningen, som Mikael vände sig mot och som han får stöd för. Även Dagens ETC har skrivit om den fastighetsägare som vill uppföra ett hus i 1890-talsstil och vilken diskussion det blivit. Arkitekturföreningens medlemmar tar strid mot ett hus i den stilen och Mikael undrar var de varit när de äkta gamla husen och miljöerna stod på spel och revs/hotades av rivning. Mikael är något så sällsynt som infödd växjöbo med rötterna i Växjö stad. Väldigt många är inflyttade. Växjö har vuxit oavbrutet sedan 40-talet. Jag tycker det föreslagna huset är väl tilltaget i omfång, men har inget emot att bygga nytt i gamla stilar. Det är som nytänkande häftigt och sannerligen något helt annat än WTC, World Trade Center. Ingen jag träffat har hittills berömt den senare byggnaden. Enda kommentarerna har varit fult och tråkigt. Därmed inte sagt att det är fult och tråkigt. Det finns ingen smakdomare, även om många tror sig utsedda.

Det här skulle varit en vanlig dag på jobbet med kommunstyrelsens arbetsutskott, presskonferens, arbetsgrupp flyktingar, fullmäktigegruppen och så mingel på Smp. Jag har kommit igenom det mesta men med feber och fruktansvärd huvudvärk. Bihålorna antagligen. Så trist! Erkänner; ej varit i form. Men presskonferensen var en lugn tillställning, vissa media kom och det som publicerats varit helt OK det jag sett. Eva-Britt Svensson (V) och Åsa Karlsson Björkmarker (S) är båda säkra i intervjuer! Vi fick fram skillnaderna mellan vårt och alliansens förslag: finansiera långsiktigt, tryggt eller använda hyresgästpengar och kortsiktigt. Statsbidragen ger båda sidorna manöverutrymme och både de borgerliga och S+V ger mest nya pengar till utbildningen.

I Växjös omsorgsnämnd i morgon kommer Eva-Britt Svenssons och min motion om att testa att hemtjänsten i något område lagar maten till omsorgstagare i deras hem. Märk väl: Försök på ett halvår i något område! Svaret som föreslås är nej. Förstås. Särskilt irriterande är att varje dag så passerar jag Liberalernas dörr i korridoren i kommunhuset. Där affischeras (tagit foto idag) att nu vill Liberalerna ha slut på den uppvärmda maten i hemtjänsten, slut på plastlådor med halvfabrikat för våra äldre! Hur röstar de i morgon? Så tomma orden kan bli. Inte konstigt att folk vänder politiken ryggen.

Bland det bästa som hänt på senare tid är att faktiskt har S+V vunnit slaget om nerskärningarna på matorganisationen i Växjö kommun. Det blir inga besparingar! Alla är överens om att maten får kosta och det är till gagn för såväl skolans barn och ungdomar som äldre med hemtjänst och boende på särskilda boenden. Det var envetet argumenterande skriftligt och muntligt, som avgjorde. Nu har båda blocken samma budget för måltiderna! De är dock inte ”hemlagade” som V vill pröva (enligt ovan) men det finns utrymme att höja kvalitén.

Ge Rädda Barnen stöd för namninsamling mot att splittra familjer! Gå in på #orädd!

Nya siffror från SCB: Fler kvinnor än män fastnar i fattigdomen. De av alla i Sverige som har minst har fått det ännu sämre. Siffrorna handlar om 2000-2009 och det är första gången SCB tar fram denna statistik om rörligheten mellan inkomstgrupper. Se Dagens ETC 7/6 -16.

Den som vill veta mer om V Växjös kommunpolitik går lämpligen till www.vvaxjo.se. Där kommer snart även budgetförslaget S+V att ligga.

16/6 kommer vi att ha ett torgmöte på Storgatan vid scenen kl 16-18. Vi vill att alla som är tveksamma, skeptiska, negativa till Trafikplats Fagrabäck samlas för att diskutera och se vad som kan göras för att hejda mastodontbygget och bilismens framfart och utsläpp. Brukar inte vara agitatorisk men det känns rätt här.

Carin Högstedt

160607