29. maj, 2016

Landsbygdsriksdag 2016 i Visby, bondestugan, storstadsnormen, dialekt, massmöte, Schlaug

Hemma och mycket bättre väder här än på Gotland! Det mycket sällsynta inträffade att vädret blev bättre och bättre ju närmare Växjö från Oskarshamn vi åkte. Eva Johansson (C ) och jag summerade landsbygdsriksdagen på hemvägen: Bra, mycket bra så gott som allt, från studiebesök till seminarier, paneldebatter, mat, program, organisation. För några år sedan försökte jag via motioner övertyga Region Kronoberg om att söka bli arrangörer för Landsbygdsriksdag 2016. Intresset var mycket ljumt eller obefintligt från övriga partier; det kostar för mycket och det kommer inte publik, lät det. Kan meddela att det var ca 700 deltagare och utländska gäster/deltagare från 16 olika länder. Middagen igår var enligt min bedömning bortåt 1000 personer och ljudnivån var öronbedövande på Wisby strands kongresscenter. Eva och jag pratade naturligtvis med många och när vi berättade hur vi som politiker arbetar med landsbygdsfrågorna, så blev det stort intresse. Tydligen mycket ovanligt med ansvarsområden i kommunstyrelsen. Förresten fick vi en känsla av att politiken inte var särskilt väl representerad på denna riksdag. Och som jag antydde i förra bloggen: en misstro mot politiken kunde höras från många representanter för ideella organisationer, nätverk och företag. Så onödigt och synd! Kan omöjligt berätta om alla upplevelser och intryck, men jag har idéer med mig; Här är ett par adresser för intresserade av besöksnäringen: info@bondestugan.se och www.campusgotland.uu.se/hallbart. Avdelningen inte så viktigt att veta: ändelsen i som t ex i jordi, soli är femininum i gotländskan. Tänkte på oskarshamnsdialekten där sola är en hon eller bara ho, bilen en han, blomman en hon etc. Mina föräldrar pratade så, med många hon och han. Lärde mig f ö att gotländska är en försvenskning av det riktiga gotlandsspråket, gutemål.

Mycket tal om ”storstadsnormen” och vad som orsakar den, vad den leder till och hur vi kan åstadkomma balans mellan stad och land. En paneldebatt igår diskuterade det och där var Birger Schlaug med. Tyckte han hade perspektiv och publiken var flitig med applåder. Nästa debatt fick en att vilja kliva ut därifrån, skrika eller lägga sig ner på golvet. Tre mediapersoner som von oben talade introvert med varandra utan att verka förstå vilka som var publik. I dagens ”morgonsoffa”, förmiddagens program på kongresscentrat, sågades de totalt av två rescensenter – till publikens jubel. Var det riggat? –Nä, tror inte det, men kanske? I så fall mycket skickligt!

Trött efter en intensiv helg och nu snart ny vecka som också är intensiv. Ska läsa in handlingar, svara på brev och se partiledardebatten.

Ha det så bra!

Carin Högstedt

160529