8. maj, 2016

Växjö Pride, Borgholm och budget, rens o kompost, HBTQ-flyktingar

Vilken helg, vilka dagar vi haft i den här delen av världen! Sol, varmt. Syrenerna fått knoppar. Två stora säckar med rens från stora rabatten har jag fått bort. Misskött länge. Maken L tömt komposten. Blommor, doftschersmin och annat nödvändigt är planterade. Maken L premiärbadat och pilfinkarna kräver fortsatt fröer i fågelmatarna. Fick iväg en Sommarspaning till Smålandsposten igår. Det tog sex timmar med research, skrivande och framförallt förkortningen. Max 2500 tecken. Jag hade betydligt mer. Det skär i mig att ta bort, men det är inte givet att det blir sämre. Säger inte mer om innehållet nu. Vet ju inte om den blir antagen.

Lyssnat då och då på V-kongressen. Hörde bland annat att ledamöterna vann över partistyrelsen när det gäller att alla kongresser ska vara öppna för allmänna motioner. Bra! Hur kunde de komma på att inte ha det så? TV-sändningarna i SVT var bra med många inslag med intervjuer som kan begripliggöra kongressens förhandlingar, som har sin egen logik och språk. Uppfattade god stämning och tycker Jonas Sjöstedt har en seriös framtoning, som inger förtroende. Borde kunna ge 10% i opinionen. Minst.

Fått riktigt bra publicitet på motion om psykiskt och fysiskt självförsvar i gymnasieskolan. För tjejer. En del kommentarer om att det är killarna som behöver kurser i uppförande. Sant, men det funkar ju inte. Bra insändare häromdagen i Smålandsposten av ung tjej. –”Nu får ni sluta klämma och känna!” Hon berättar om trista episoder, om sin oro och rädsla, hur det är att vara rädd för killgäng hon möter, rädd för trakasserier på nätet. Inte för att hon är född rädd, utan för att hon vet hur ofta det händer att tjejer blir antastade. Vår motion handlar om att öka självförtroendet och ge kunskap om strategier i nödsituationer.

Spännande vecka som kommer: Växjö Pride hela veckan med grand final på lördag med stora paraden. Invigning imorgon med bland andra landshövdingen. Vi har kommunal grupp samma tid som invigningen men lägger förhoppningsvis gruppmötet på prideinvigningen. Tisdag-onsdag på budgetberedning med S+V på Öland, Borgholm. Möte i Dädesjö om skolan, besök på fritidsgård i Rottne och Dagishaket i Sandsbro. Lite av varje minsann och på tisdag är Hans Linde, riksdagsledamot V, som nyss avtackades från partistyrelsen (tråkigt tycker jag att han lämnar PS). Han är här med anledning av Växjö Pride och håller ett seminarium med rubriken Så gör vi Sverige till en fristad för HBTQ-flyktingar, på Fria ordets hus, Växjö, tisdag 10/5 kl 14.00. 12.15 samma plats och dag deltar han i ett panelsamtal. Jag missar detta för jag är på Öland och gör budget för Växjö kommun, men alla andra kan gå dit och träffa en kunnig, verbal och seriös riksdagsledamot med stora kunskaper inom ämnet!

Carin Högstedt

160508