13. apr, 2016

Vårbudget, Kalvsvik, Berg, landsbygdsutveckling, 10 miljarder, bygdegårdar

I Berg i norra Växjö kommun igår kväll, i bygdegården förstås. Norra Växjö kommuns samlingslokalers styrelser  inbjudna att prata framtid, bidrag, problem och glädjeämnen. Ca 25 personer där och det blev ett bra möte, tycker jag. Vi två med ansvar för landsbygden i kommunstyrelsen, Eva Johansson (C ) och jag plus landsbygdssamordnaren Therese och tjänsteperson, med uppgift att föreslå de kommunala bidragen till dessa lokaler, var där för kommunen. 2,9 miljoner kr rör det sig om varje år. Det är många som söker och får bidrag. Förra året 27 i hela kommunen. Annika från Leader Linné Småland informerade om möjligheterna att söka projektpengar ur den kassan. Therese informerade om Växjö kommuns landsbygdsprogram, befolkningsutvecklingen, som är positiv, och om Länsstyrelsens landsbygdsprogram och de statliga pengarna som går att söka där för många olika investeringar. Vad behöver bygdegårdarna satsa på? Det landade bland annat i ny teknik: Möjligheter att visa bilder även i de små rummen. Möjligheter att bidra till integration (datorer t ex), replokaler för ungdomar, Utrustning för kurser, för barn, lekplatser var ett stort önskemål. Energibesparingar diskuterades också. Mycket är gjort inom det området men det kan göras mer. . Imorgon samma tema i Jät, där de samlingslokaler som finns i södra kommunen ska träffas. Känns meningsfullt att träffa dessa människor som lägger många ideella timmar på sin bygdegård, allt för att bidra till utveckling, trivsel och en demokratisk mötesplats. Jag tror på satsningar för och med traktens ungdomar. I Berg vill ungdomar öppna en kooperativ affär, men den stora bygdegården räcker inte till. Den är alltså uthyrd till kooperativ förskola, till ett gym och en skytteförening t ex. Det ger stabila inkomster till verksamheten.

Igår var dagen då jag lämnade bostaden på morgonen helt utan altangolv och kom hem, mellan möten i kommunhuset och Berg, till ett nytt golv, en ny altan. Jättefint!  Det här är dagen då mannen som ska installera dusch i badrummet kom kl 7 och satte igång. Badkaret gjorde sorti. Just nu är kl 14 och det börjar se ut som att vi kan duscha ikväll. Jag har turligt nog inga möten idag och har ägnat mig åt att möblera altanen, planterat penséer och försökt att begränsa antalet prylar så att det inte ser ut som den eviga loppisen. Återstår plattsättning och ett äppelträd, som ska ersätta det skadade vi hade. Trädgårdstjänst i tur att rycka in igen.

Imorgon medlemsmöte i V Växjö. Vi har Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson med oss via länk och de informerar om vårbudgeten och vad partiet kunnat påverka. Och det är inte lite skulle jag vilja påstå. 10 miljarder kr till landsting/regioner och kommuner är ingen struntsumma. Det är många arbeten i välfärden, som skriker efter de här resurserna. Såvida de används just till förskola, skola, till vård och omsorg. De är inte detaljstyrda alls, vilket är bra, och de är inte projekt under ett eller ett par år utan fortsätter att komma.  Hör på nyheterna att de borgerliga gör sitt bästa för att vara negativt kritiska till allt som rör sig i budgeten. (SD) kallar den ”vansinnig”. Budgeten är nog riktigt bra! De tio miljarderna kan bli 60,70 kanske 100 miljoner till Växjö kommun. Som jag tidigare skrivit: 100 mille omräknat i tjänster blir ca 200 nya arbeten. Det gör skillnad i förskolans grupper t ex. Men – det är brist på lärare, brist på förskollärare. Det är brist på många yrkeskategorier. Vad utbildar sig folk till nuförtiden egentligen? Och var är bristyrkesutbildningarna?  Valideringar? Det pratas mycket om behoven men går för långsamt.

Gjort tur till södra kommunen, Kalvsvik i måndags, med Åsa Karlsson-Björkmarker (S). Vi besökte skolan/förskolan där och pratade om maten och den nya organisationen. I Kalvsvik hade de mottagningskök till för tre år sedan. Föräldrarna protesterade och ville ha ”hemlagad” mat till barnen. Då blev det tillagningskök och alla nöjda. Nu är det fråga om det ska bli mottagningskök igen och vilken poäng det skulle vara med den förändringen? För mig obegripligt. Men det var det jag skulle säga; vilken vacker landsbygd det är i Växjö kommun antingen en kör söderut eller norrut!

En av döttrarna varit på besök nu i eftermiddag. Hon ville se altanen i verkligheten, inte bara på foton jag mailat. Fick med beröm godkänt. Gott om plats för familjestunder.

Carin Högstedt

160413