2. apr, 2016

Härfågel, jätteödlor, strandpipare, sol och moln, Kvinnan på tåget

Så har vi packat det mesta. Imorgon hem och det känns som om veckan gått i rekordfart. Hade behövt ett par dagar till för att komma i fas med mig själv. Igår vandrade vi en dryg mil och kom ända till Aero Cluben. En mil är mätt på kartan, fågelvägen. Det blir mer med alla svängar och krokar vi gjorde. Iakttagen tendens: Många hotellanläggningar är helt ”inlåsta”. Det går inte att passera genom. Å andra sidan öppnas mer och fler av strandpromenader och cykelvägar. När vi närmade oss San Agustin på tillbakavägen såg vi plötsligt inte en utan kanske 10 ödlor av en sort som vi inte kan komma ihåg att vi sett tidigare. De fanns bredvid gångvägen bland stenar och tittade nyfiket på oss. Googlade och se det är Gran Canarias jätteödlor, Gallotia stehlini, endemisk (finns bara på denna ö). Normalt 30-40 cm men kan bli upp till 80 cm. De vi såg var olika. En var riktigt stor och huvudet var gråvitt. Såg mycket gammal ut. Man kan fråga sig varför vi inte träffat dessa innan, men kanske förklaringen är att vi aldrig varit här vid denna årstid.  Fem timmars vandring i sol. Vi gick direkt till den grekiska tavernan och åt Tapenades Meze, en favorit.

Avslutade dagen på balkongen med att svara på grattismail och meddelanden på facebook. Började på fjärde boken: Kvinnan på tåget av Paula Hawkins. Engagerande. Ska bli film i år. Hennes debut.

Också idag en rätt rejäl promenad för att handla lite presenter till kattvaktande döttrar och barnbarn. Gick mycket bra. Mulet på förmiddagen. Eftermiddagen lite mer sol och vi la oss på stranden i några timmar. Maken L badade lite försiktigt. Röda flaggor åt alla håll. När vi gick till stranden höll vi på att snubbla på en härfågel (Upopa epops). Inte varje dag precis! I övrigt många koltrastar, storspovar, strandpipare, kungsfåglar, gråsparvar plus den exotiska munkparakiten och duvor av alla varianter.

Detta var en bra början på en april som är fullpackad i övrigt. Bara att ta itu med. Våren har kommit hemma sägs det och det är väldigt skönt. Ska cykla så mycket som möjligt till och från kommunhuset och möten.

Carin Högstedt

160402