31. mar, 2016

Munkparakit, trappor, Växjösjön, Atlanten, hyresrätter, agave, törel, turkduva

Drog iväg igår norrut utmed stranden och strandpromenaden. Såg en munkparakit, jättegrön parakit. De är förvildade enligt medhavd fågelbok. Lever bland annat här i kolonier. De finns i en grön lunga tvärsöver vägen från vårt lägenhetshotell. Där har vi tidigare sett härfågel, men inte hittills denna vända. Såg även en kungsfågel, en ung sådan, helt orädd. Sedan har vi en husduva, en turkdito, som med jämna mellanrum slår sig ner på balkongräcket och lägger huvudet på sned. En storspov har vi också sett, men vadarfåglarna har minskat avsevärt sedan vi var här första gången för ca 20 år sedan. Men jag glömde gårdagen! Jo, det går en strandpromenad en bit bort men sedan tar en rejäl brant vid. Vi gick massor med gamla trappor, slitna och inte bekväma för att komma upp och sedan ner till byn och playan Aguila. Där åt vi lunch med hela havet ett stenkast bort. Började bli lite kyligt efter en kvav förmiddag. Så försökte vi hitta bättre väg tillbaka och hade en väldig tur. Vi hittade en rätt nygjord gångväg, bekväm och säker, som gick tillbaka till San Augustin. Det började regna så smått. Fyra timmars vandring men kändes mer på grund av trappklättrandet. Sedan regnade det rätt rejält från och till under kvällen, åskade också. Idag hård blåst och molnigt. Som gjort för att sitta med datorn och deleta mail, svara på brev och läsa handlingar. –Ja, det är semester att sitta här på balkongen vid datorn med vacker utsikt och havet inom räckhåll.

Återigen (ur ärenden till kommunstyrelsen) en privat fastighetsägare som vill kunna bygga bostäder – Ingelstad, lägenheter – och där de styrande är negativa, om jag förstår rätt. De vill att marken ska vara förbehållen verksamheter. Samma i Räppe! Jag är förvånad att inte bostäder är mer prioriterade, speciellt som det är privata som vill bidra till att minska bostadskön.

Och nyss ändrade de blågröna planerna för Vikaholm från hyresrätter till villor. Nu vill (MP) att det skyndsamt ska byggas hyresrätter på Vikaholm!? De framför det i en skrivelse som självfallet får ja. En motion från två M-kvinnor om utbildning för bristyrken med mera fick först ett rätt snäsigt svar, men det är ändrat till bifall, vilket jag tycker är bra, för motionen är riktigt bra – kanske en och annan öppen dörr men i alla fall.

Båtar i Växjösjön? Är det verkligen nödvändigt? Elmotorer – javisst, men vad ska folk göra på sjön? Vi har ju tusen andra sjöar. Kanske är attraktionen just att det är en liten sjö som är en pärla i sig själv? Utan båtar.

Ja, det var några kommentarer till inläsningen denna dag och det finns många andra långa ärenden, svårläst på nätet. Ögonen blir grusiga. Anteckningar får jag föra bredvid. Kan inte stryka under. Det programmet, Ciceron, som är möjligt att anteckna i, orkar inte datorn få upp här. Roligt att så många medborgare numera vill ha upp sina förslag till kommunfullmäktige! Det är flera nästa fullmäktige.

Imorgon bättre väder och då tar vi vandringsstavarna igen. Älskar det karga landskapet utanför bevattningszonerna. Törelväxter, agave, fikonkaktus och vad de nu heter. En och annan prästpalm.

Bara två hela dagar kvar här på Gran Canaria. Och imorgon ett år äldre. Usch! Inte alltid lätt att bortse från att det mesta av livet är gånget. Tack och lov så mycket att göra att jag för det mesta glömmer detta med ålder. Det är idag så långt från det samhälle jag som ung trodde låg runt hörnet att det känns ännu viktigare att försöka vara aktiv och driva på för något så basalt som jämlikhet och jämställdhet.

Carin Högstedt

160331