27. mar, 2016

Balkongliv, kärlekskrig, Gran Canaria, IS, Mariamoskén

Sitter på balkongen i San Augustin, Gran Canaria. En veckas semester. Samma hotell som förra gången. Ligger perfekt. Inget som stör. Nära havet, nära basservice. Ska delta i stadsvandring i veckan i den här stadsdelen. Lång dags färd idag från Småland airport. Försenat flyg, motvind. Nu har vi installerat oss, handlat till frukosten imorgon – vi bor i lägenhet. Ätit på den grekiska tavernan som har god mat. Inte kastat oss i havet ännu – det hade vi ärligt talat gjort för 10 år sedan. Men imorgon. Var på biblioteket och frågade efter ”Århundradets kärlekskrig” av Ebba Witt-Brattström innan vi åkte. 44 före i kön! – och de har flera ex av boken. Japp. Skulle vara något att skriva och vara så eftersökt! Har läst deckare hela dagen och som tur är så har jag flera med mig plus annat oläst plus att jag ska följa med i denna veckas handlingar till kommunstyrelses arbetsutskott och de som skickas ut till nästa veckas plus kommunstyrelsen.

Läste även tidningarna från i morse på flyget noggrant. Intressant av Gunilla von Hall i SvD om IS och deras tillbakagång på marken och hur det leder till terrordåd i väst. Och hur deras möjligheter till oljesmuggling minskat. Finns det ett slut på terror och fanatism? På klassklyftor och förtryck? På sexuellt våld? Kan inte se det. Kommer kanske alltid så länge mänskligheten finns (och jag tror inte det är så länge) att vara någon slags terrorbalans.

Intressant också att läsa i SvD om Mariamoskén i Köpenhamn. Här är kvinnor imamer och de styr fredagsbönen med mera. För ett antal år sedan fick jag kontakt med en kvinna – tyvärr glömt namnet – från Stockholm – som utbildat sig till imam i, tror jag, Jordanien. Hon fick dock inte arbeta som imam här i Sverige. Hon var i Växjö, inbjuden av jämställdhetskommittén och mig som ordförande, och pratade på temat jämställdhet. Hon talade om profeten Mohammed som feminist. Vi fick väldigt bra kontakt. Vår mycket olika uppväxt i helt skilda världar geografiskt och kulturellt hade gett oss helt lika insikt i jämställdhet. Vi hade båda blivit arga på orättvisorna i hur pojkar och flickor behandlades när vi växte upp. Det hade styrt våra val i livet.  Hur som helst. Mariamoskén är en framgång. Nu kan kvinnor verka som imamer.

Carin Högstedt

160327