25. mar, 2016

Resolution 1325, långfredag, Gran Canaria, tiggeriet, socialpolitik

Alla döttrarna, svärson och barnbarn här i eftermiddags. Våfflor, tårta (födelsedagsfirande), gömda påskägg, sagoskrivande med dotterdotter, del 2 av berättelsen om blåmesen herr Burre.  Informerade om hur altanbygget avancerat och andra förändringar ute och inne. Blir verklighet i april efter vår semestervecka som startar söndag morgon på Småland airport. Vi upprepar Gran Canaria. Förra gången blev ju konstig, då maken L låg på sjukhus i två dygn. Har inte kollat vädret, men det torde vara bra. Måste köpa lättviktig (i alla bemärkelser) litteratur imorgon. Hoppas vi kan göra några vandringar upp över kullarna från San Augustin.

Bra artikel i Dagens samhälle 24 mars om att bygga bort bostadsbristen. Sju tips som är värda att överväga, även om jag kan vara skeptisk till något. Sverige måste och ska bygga mycket mer än nu och det måste och ska bli billigare. Men det ska aldrig gå ut över tillgängligheten. Sverige ska bygga för alla människor. Här redovisas  vilka nio kommuner som bygger mest per 10 000 invånare, 2015 och 2016. Växjö är inte med. Sundbyberg leder i år, Mörbylånga förra året.

Bra artikel i samma tidning av två professorer, Hans Swärd och Per Eriksson, som skriver under rubriken ”Fattigdom är ett lösbart problem”. Citat: ”Det som fick bort tiggarna från svenska gator i början av 1900-talet var inte försök att avskräcka människor från att ge fattiga allmosor och inte heller de filantropiska hjälpinsatserna. Fattigdomen minskade genom en utbyggnad av sociala trygghetssystem som gav människor ett drägligt liv. Att ge fattiga pengar i handen genom barnbidrag och pensioner kom inte att degenerera de fattiga eller göra dem arbetsovilliga. Försöken att begränsa den fria rörligheten med regler om bostadsband och lösdriverilagstiftningar i början på 1900-talet var ingen framkomlig väg.” De undrar slutligen om det verkligen gagnar någon tiggare att med olika medel försöka bli av med dem genom att inte lägga pengar i deras muggar. Eller är det så att vi tycker det är otrevligt att bli påminda om den djupa europeiska fattigdomen. –Ja, jag blir illamående när det kommer rekommendationer att inte lägga pengar i muggen från högt uppsatta personer i regeringen.

Långfredag. Jag minns tiden när nästan allt var stängt denna dag. Idag fullt med folk på COOP Norremark. Behöver inte ens kolla på öppettiderna. Det är öppet och folk tar det som det mest naturliga i världen.

FNs resolution 1325 påtalar kvinnors roll i fredsförhandlingar. Men mellan 1992 och 2011 har endast två% av chefsförhandlare och nio% av alla förhandlare varit kvinnor. Detta trots att kvinnor är särskilt utsatta i konflikter genom allt könsrelaterat våld bland annat. Läser detta i Dagens ETC 23 mars. Använder helgdagar till att läsa ifatt tidningshögen.

Önskar alla en skön och avkopplande påsk!

Carin Högstedt

160325