11. mar, 2016

Lakers, betong, Smp, Inblick, tystnadskultur, måltid, Ringsbergsskolan

Isen på Toftasjön på väg att gå upp! Underbart vårväder. Dags att ta upp cyklandet.

Riktigt bra igår kväll när Daniel Enestubbe talade om Sagan om Lakers på stadsbiblioteket. Publiken var kärnan i Bibliotekets vänner och några till. Vi satt alldeles fascinerade av Daniels framförande. Han hade alltid tackat nej till att hålla föredrag – tills nu, sa han. Han tror att skrivande är hans bästa gren. Men det var möjligt att höra en knappnål falla – så andäktigt lyssnade den inte purunga publiken. Och så fick vi ett ex av boken, om vi ville.

Innan dess gjorde V-gruppen (sex av oss) besök på Ringsbergsskolan. Det var ett avtalat besök och vi skulle träffa rektorn. Hon var dock hemma med sjukt barn och vi blev villrådiga där vi stod utanför hennes stängda expedition. Träffade dock på en lärare som gärna berättade för oss om skolan med dess estetiska pedagogik som är unik i Sverige. Så vi var nöjda, när hon måste lämna oss. Men då kommer ytterligare en lärare som visar oss runt och berättat lyriskt om skolan, eleverna, arbetssättet och tar också upp diverse skavanker när det gäller lokalerna. Hon är mycket positiv till att skolan har semestertjänst; alltså här jobbar alla vanlig 40-timmarsvecka och har vanlig semester. Hon vill ha fler pedagoger i skolan, inga lärarassistenter. Två pedagoger i varje klass skulle vara bra. Vilken entusiasm som vi fick del av den här timmen! De ÄLSKAR sin skola!

Smålandspostens Inblicksredaktion har gjort det igen; de har två dagar i rad skrivit mycket bra om Växjö kommuns nya måltidsorganisation, en organisation med diverse förhinder. Det är den blågröna alliansen som drivit och driver en sammanslagning av tidigare flera organisationer och som ska införa köp-sälj-system och spara 20 miljoner. Sparandet ska ske genom att tillagningskök, speciellt inom förskolorna och på landsbygden, ska bli mottagningskök eller serveringskök rentav. 29 kök där det nu lagas mat får en annan status och får matleveranser från annat håll. Det vill säga 29 kök har inte den mängd portioner som de styrande har satt upp som kriterier för vilken sorts kök det ska vara. Nu fick vi se i Smp vilka kök det handlar om och också läsa om den tystnad som råder i köksverksamheten. Ingen personal vill framträda med namn, vågar inte, rädda för repressalier osv. Tystnadskultur? Ja, i detta fall med denna organisationsförändring i alla fall. Det strider dock mot den kultur och arbetsmiljö som kommunen vill ha enligt sin egen Personalpolicy, antagen rätt nyligen (ett eller ett par år sedan kanske). –Det finns inga beslut ännu, sägs det. Varje kök ska bedömas för sig. Men personalen kan naturligvis räkna och läsa. 20 milj kr är 40 tjänster och 29 kök är många även om några skulle komma att undantas. Och målet, det högtidliga, var att laga mat från grunden (inte halvfabrikat) så nära den som ska äta som möjligt.  Nu antyds från ansvarigt kommunalråd att ”i något fall upplevs maten till och med bättre efter att den har transporterats”.  I vilket fall då??? Den verksamhet inom äldreomsorgen som får mest kritik, där de som äter inte är nöjda, är just maten. Det är hög tid att ta det på allvar. Vi ska ha godare mat och bättre måltidsupplevelser för alla som äter i förskolan/skolan/äldreomsorgen. Det är målet för oss i S och MP, inte att spara 20 milj. kr. Lämnade in en interpellation om ”tystnadskulturen” idag. Finns på www.vvaxjo.se.

Så har jag gjort ytterligare ett företagsbesök, på Smålands Grundteknik AB. De gjuter betonggrunder till hus och det är inget latmansgöra. De är fyra personer och de har en bra bit av sydsverige som sitt arbetsfält. Betongen är en materia som ska skötas i 10-12 timmar i sträck och dessa arbetare går upp mitt i natten för att komma fram till exempelvis Göteborg i gryningen och starta betongarbetet. Sedan kan de inte lämna förrän det är klart. Intressant att höra om detta. Svårt att ha familj med dessa arbetstider, sa ägaren.

Ja, vad allt får en inte vara med om som förtroendevald! Det är verkligen givande och nyfikenhet belönas.

Imorgon heldag i Alvesta med Vänsterpartiet Kronoberg, som har årskonferens. Nu laga god mat och äta när maken L kommer hem från en dag i Stockholm. Läser Tana French Okänt offer. Den är från 2009 och jag har inte läst den förrän nu. Mycket bra. Passar att läsa i vargtimmen, när jag ändå är vaken.

Carin Högstedt

160311