5. mar, 2016

I skuggan av San Siro, Barnvagnsmarschen, mödradödlighet, PISA, 8 mars

Lördag kväll med hämtmat från Hong Kong efter aktiv dag. Nappade på en inbjudan från en bibliotekarie i Växjö till ett seminarium med två föreläsare, som jag inte visste ett skvatt om. Det hela är ett projekt för att få pojkar att läsa böcker. Växjö stadsbibliotek, Smålandsidrotten och olika idrottsföreningar står bakom. Jag tror det kallas ”Läskicken” och vänder sig till unga pojkar i idrottsföreningar. Det är ju väl känt att pojkar läser lite och att läsförståelsen minskar, liksom betygen i jämförelse med flickor. Nu, denna eftermiddag,  var vi på Myresjöhus Arena i en föreläsningssal och där var minst 200 personer, många unga, föräldrar, idrottsledare och andra intresserade. De båda föreläsarna var Niklas Krog, som varit basketspelare men är framför allt barn- och ungdomsbokförfattare. ”En krigares hjärta” är en känd bok, fantasy. Den höll han på att skriva i fem år. Niklas talade om varför han läser och varför han skriver; Det är roligt! Bra föreläsare.

Martin Bengtsson, en gång fotbollsproffs i Inter, Italien, numera författare, föreläsare och artist. Utan tvekan artist när det gäller föreläsning! Intressant, roligt, dramatiskt om hans liv från 9 års ålder, då han bestämde sig för att bli fotbollsproffs tills det tog slut med självmordsförsök och brutet kontrakt med Inter vid 17 år. Livet med fotbollsträningen blev allt. När han blev skadad och inte fick spela fotboll några veckor var hans liv plötsligt tomt. En Hultsfredsfestival fick honom att inse att musik var viktigt för honom och där var början till slutet med fotbollen. Läs boken han skrivit om sitt fotbollsliv: I skuggan av San Siro. Många i publiken idag hade läst denna bok.

Jag som sällan är på Arenastaden är glad att jag valde denna lördagseftermiddag. Ämnet pojkars sämre betyg intresserar mig mycket. Bra att det finns ett föreningsliv som tror det går att ändra. I fullmäktige är majoriteten mot att göra något åt den stora klyftan mellan pojkars och flickors resultat. V-motion nerröstad för inte länge sedan.

Innan detta seminarium deltog jag i Barnvagnsmarschen. Det var ca 11 barnvagnar (några dubbla) som i glatt lysande barnvagnsskydd och med vimplar gick från Vattentorget till scenen utanför Palladium, där det hölls tal av RFSUs ordförande i Växjö och frilansjournalisten Camilla Carnmo. Gråkallt. Fullt med folk på Stortorget, där det var vårmarknad. Vi fick samla ihop banderollen för att ta oss fram. Många frågade vad vi höll på med och vad det stod på vimplar och banderoll. Jo, stoppa mödradödligheten! Blev lite förvånad över okunskapen om Barnvagnsmarschen. Och stoppa mödradödligheten handlar ju inte om Sverige men ska ses globalt. I Sverige överlever mammor nästan alltid förlossningar, vi har rätt till aborter och kan bestämma över våra kroppar. Hygien, mödravård, barnavård är väl utbyggd – efter mycket kamp från till exempel Elise Ottesen-Jensen. Så är det inte överallt i världen. Denna marsch handlar om alla mödrar i världen. Jag minns nog rätt: Varannan minut dör en kvinna under graviditet eller förlossning. I onödan.

Carin Högstedt

160305