12. feb, 2016

Vi vann! politisk logik, tillgänglighet, politisk vardag, Fagrabäck igen

Vi vann! tänkte jag när jag såg ett pressmeddelande från Växjö kommun i mailen idag. I det står nämligen att Växjö kommun kommer att göra en ny utredning kring trafiklösningen vid Fagrabäcksrondellen. Det är (MP) som önskar en ”second opinion” innan de sväljer den storskaliga ”lösningen” med hull och hår. Nu ska en ny konsultutredning göras och det stöder Stynsberg (M) som är ordförande i tekniska nämnden. –Ojojoj, tänker jag, så himla bra att vi stått på oss från (V).s sida trots både spott och spe från moderater. Jag visste att V.s motion om att hitta en småskalig lösning var uppe i tekniska nämndens arbetsutskott igår eftermiddag och trodde att det väl inträffat ett mirakel där. Jag träffade min partikamrat som var med på arbetsutskottet och var nyfiken på hur det gått med motionen. –Avslag, förstås, sa Örjan. Så samma Stynsberg yrkar avslag på något som hon dagen efter går ut till media om att hon stöder!? Visst är det underbart, logiskt och intellektuellt fullt begripligt!? Men tack (MP) för att ni stått på er i denna viktiga fråga!

Debatten om utförsäljningen av 2069 hyresrätter i kommunfullmäktige på tisdag kommer att bli hätsk känns det som. Studenterna har protesterat mot att mer än 400 studentlägenheter säljs, vilket är fullt begripligt. Då blir kommunstyrelsens ordförande arg och anser att de har en ”politisk agenda”. Han tycker att ska de påverka politiken så kan de rösta i valet 2018 enligt uppgifter i media. Det är rätt häpnadsväckande att protester inte får framföras mellan valen. De driver ju frågor som ligger i deras intressen och det är ju därför de har en studentkår. Om denna studentkår anmält att de tycker att deras lägenheter/studenthem ska säljas – hade det då ansetts vara en olämplig ”politisk agenda”? En kan undra.

I eftermiddag var SRF Växjö (Synskadades förening) på besök i kommunhuset. De driver ett projekt som heter ”Hitta rätt i politiken” och det är ta mig tusan inte det lättaste. Vi satt några från föreningen, några tjänstemän från olika nämnder och några politiker. Korta redogörelser för vad nämnderna har för ansvar, rollerna tjänstemän och förtroendevalda, hur ärenden vandrar mellan nämnder och styrelser och ibland tar god tid på sig. Nästa steg i projektet är att skicka ett ärende till kommunen för att se vad som händer med det. På frågan hur tillgänglighetsorganisationerna bäst kommer i kontakt med Växjö kommun och kan anmäla brister i tillgänglighet eller förslag till förbättringar så blev det lite rörigt. Fullmäktige tog ju nyligen beslut om organisationen och ett beslut var att ha ”en väg in”, en adress att anmäla brister o dy på. Det verkar inte ha lanserats och gjorts känt! Ska kolla upp detta! Trevlig eftermiddag hur som haver.

Igår kväll sista mötet med V Växjös styrelse före årsmötet. Vi hade mycket att planera: Internationella kvinnodagen, 1 maj, 8 april (Romernas internationella dag), 14 maj (prideparaden i Växjö) årsmötet, distriktets årskonferens med mer. Bra idéer, bra beslut och entusiasm inför vårens händelser.

Carin Högstedt

160212