23. jan, 2016

När blev det fult att hjälpa andra? Roxberg, För kvinnors skull, myter, rosa himmel

Lördag förmiddag. Hela himlen rosa till frukosten idag i Sandsbro. Mycket vackert. Börjat räkna fåglar. Upptäcker att det är nästa helg som är stora fågelräknarhelgen. Hoppas på fler då än idag. Hittills bara ett par talgoxar, blåmesar och pilfinkar, trots fyllda matare. Det är väldigt olika vilka som är här beroende på temperatur, snö, vind och väderförhållanden.

Det blev en mycket bra manifestation ”För kvinnors skull” igår i Växjö. Ca 80-100 män och kvinnor deltog i bitande kyla. Bar plakat och facklor. Jeanette Holmberg, initiativtagare, är idag i Kalmar och talar på en liknande manifestation. Det bästa är att nätverket ska arbeta vidare och att en förening kommer att bildas, om det går som Jeanette planerar.

Ester Roxberg är en av krönikörerna i Smålandsposten. Hennes krönika igår eller förrgår, osäker, var mycket läsvärd. Esters farmor brukade säga att meningen med livet är att hjälpa andra. Ester berättar att hon tyckte det var klyschigt, men nu har insett att det är så det är. ”Vårt land blir sämre för varje människa vi inte tillåter att komma hit”.  Kanske någon tänker att ”varför ska jag som inte är intresserad av politik tycka någonting?” Ester angriper tystnaden. Tystnaden är inte politik för de 60 miljoner människor som är på flykt, varav hälften är barn. ”Det är inte politik för barn som dör av svält. Vi är inte våra länder, vi är inte vår välfärd. I slutänden är vi ingenting mer än människor som alla en gång föddes lika och var lika skrynkliga och hjälplösa”. Vad vill vi minnas av oss själva? undrar Ester. Att vi värnade några 100-lappar som vi trodde skulle gå förlorade? Att vi var rädda för främlingar och trodde midsommarfirandet skulle försvinna? Eller att - det värsta - vi var tysta? Kanske finns någon i vår närhet som börjar tro på myten att vi får det sämre om vi hjälper andra? Var inte tyst – så guldfrön omkring dig. Esters krönika förtjänar att läsas både en och flera gånger. Det skrivs mycket bra om den katastrof som råder i stora delar av världen. Ester har ett lite ovanligt grepp, som berör mig.

Ha en trevlig lördag-söndag!

Carin Högstedt

160123