29. dec, 2015

Antikvariat, Kalmar, butiksbiträde, hedersrelaterat våld, Älghults socken

Annorlunda dag. Tog tåget till Kalmar och besökte min brors antikvariat. Ville hämta en undanlagd bok: Från gård och by i Älghult av Liss-Eric Björkman, som skrev den 1961. Det är ”Gårds- och släkthistoriska anteckningar för tiden fram till 1700-talets början”. Märk väl; fram till 1700-talets början. Såg redan på tåget hem att jag kommer lite längre bakåt i tiden i släktforskningen med hjälp av denna bok än jag gjort tidigare, i byn Gilbonderyd. Ska fördjupa mig så fort jag hinner. Björkman redogör noggrant för sina källor och det är sådana som jag ännu inte använt som ministerialböcker, domböcker, kyrkoräkenskaper.

Min bror behövde göra ärenden och jag fick uppdraget att ta betalt om någon ville köpa något under tiden. Han visade mig hur kassaapparaten fungerar. Sa också att Lena Andersson, författaren med mera, med man/sambo skulle hämta en påse böcker och betala för den. Hennes man/sambo är bördig från Växjö och enligt min bror så känner han min make L. De båda dök upp. Lite samtal under betalprocessen. Kassaapparaten hade en tendens att flyga när lådan öppnades, stolen obekväm till max, men det flöt på. Ytterligare bekant ansikte letade i hyllorna en bra stund. Jag kände igen honom och vice versa. Lärare på Katedralskolan i Växjö, kollega med en av döttrarna. Så lite frågor som jag inte klarade ut från presumtiva kunder. Jules Verne, en titel som jag inte alls kände igen. Hittar en den på Science fiction eller var? Nej, inget där. –Jules Verne brukar jag ha på skönlitteratur, säger min bror, när han är tillbaka. Där finns en av Verne men inte den efterfrågade. Fick också någon fråga om någon författare, som jag inte kände till. Här är gott om böcker, så det är lite knepigt att hitta. Min bror har ju allt i huvudet.

Hittar för egen del Sigurd Erixons klassiska verk om Sveriges byggnadskultur, men inte idag; för tung för att släpa på tåget. Min dröm en gång för länge sedan var att bli bibliotekarie. Det blev inte så. Sedan har jag tänkt på antikvariat och antikhandel, men det blev politik för hela slanten. Skulle kanske hjälpa min bror ibland? Bara för nöjet att umgås med böcker och läsare.

Ikväll Fröken Frimans krig på TV. Ser fram mot det! Imorgon till Lund för att hälsa på bonusbarnbarnet Julia, som maken L är farfar till. Roligt och skönt med dagar som inte är inbokade med möten.

Ser i handlingarna till kommunstyrelsens arbetsutskott 5/1 att vissa av vänsterpartiets idéer kring Trafikplats Fagrabäck får positiva svar. (MP).s skrivelse besvaras enligt förslag till beslut med ett uppdrag till kommunchefen att under första kvartalet utreda hur utsläppen påverkas av Trafikverkets förslag och därtill ska ett projekt som går ut på att få fler att åka kollektivt eller cykla till jobbet startas. Bra så långt! Om detta håller så kan vår motion om att ”tänka om och göra rätt” inte avfärdas. Vår motion om en handlingsplan mot hedersrelaterat våld får positivt svar. Handlingsplan ska göras. Ett kliv framåt. Sedan finns det fler motioner från oss, som får avslag, men nu tar jag framgångarna. Om inte ännu beslutade men på god väg att bli.

Carin Högstedt

151229