17. dec, 2015

Hackekorv, julotta, sova lugnt, EkoEko, makt o inflytande

Om en vecka är det julafton kom jag på. Lite panikkänsla vid tanken på allt som inte är gjort, men lyckades skaka av mig det hela. Det ordnar sig ju och blir så skönt med ledigt och olästa tidningar och böcker. Läser just nu ”Hemåt över isen” av Gunilla Linn Persson. Den får mig att läsa om nätterna och att tänka tillbaka på barndomen på landet och de fantastiska upplevelserna av natur och djur, som erbjöds. Boken är underbar! Tänker på vilken stor betydelse just julen hade hemma hos oss. Snålvattnet rinner när jag tänker på mammas hackekorv, det bästa i den vägen som skapats. Det finns hackekorv att köpa men den är inte i närheten. Recept? Nä, jag hade aldrig några husliga ambitioner. Tror mamma hade receptet i nyporna för övrigt.  Tänker på den gången då vi ungdomar i bygden skulle på julotta i Döderhults kyrka. Den började tidigt och jag hade 2 km till bussen, så jag gick upp vid fyra-snåret. Beckmörkt. Inga gatlysen här inte. Matsäcken var en rejäl bit kall hackekorv ur skafferiet. Fullt i kyrkan. Det var dagens berättelse om julupplevelser. Kommer fler.

Stått på stan och delat ut (V)äxjös Kommunnytt, senaste nytt från kommunpolitiken, tillsammans med fyra partikamrater. Det gick som smort. Riktigt varmt och skönt. En replik från ung man: ”Jag beundrar er för att ni är idealister, men… Jag ska i alla fall läsa vad ni skriver.” Efter en dryg timme och många samtal var 300 ex slut.

Gårdagen gick till att producera bladet, som nu är på väg ut i brevlådorna.  Finns på www.vvaxjo.se! På kvällen distriktsstyrelsemöte i Alvesta. Mycket förberedelser bakom kulisserna inför distriktsårskonferensen i mars och kongressen i maj. Kongressen är i Örebro och till den ska vi välja fyra ombud genom medlemsomröstning. Vi bestämde kongressdiskussion en lördag i januari. Då är det fortfarande tid att skriva motioner, dels på vårt nya EkoEko-program, dels delar av partiprogrammet. EkoEko betecknar ekonomiskt-ekologiskt och det är första gången vi väver ihop de två perspektiven. Det har kritiserats i vissa delar av Greenpeace t ex. Vi vill nu ha en utomstående kunnig person att kommentera det, när vi konfererar i januari. Den vi frågade, miljöaktivisten Börje Svensson, lärare på S:t Sigfrids folkhögskola i många år, tackade ja direkt. Ska bli riktigt intressant att diskutera just detta program! Hur ställer vi om så att vårt sätt att leva inte kräver tre planeter, om alla lever som vi gör nu?

Intensiv vecka hittills. Nu lättar det. Imorgon delar vi Kommunnytt-bladet på Dalbo torg och på Samarkand. Den senare platsen är ett försök. Ska se om och hur det kan fungera. Nästa vecka lugnt förutom att vi samlar in barnböcker till evakueringsboendets barn och ska köra dit med dem och lite annat på måndag plus ta en tur till Åryd och Furuby med KommunNytt. Evakueringsboendet är nu inne på femte veckan i ett boende som skulle vara max ett par dygn.

Fullmäktige i tisdags blev precis som förväntat. Någon legal uppställningsplats för EU-migranter m fl hem- och bostadslösa ville bara (V) ha. Vi har Barnkonventionen, EU-konvention om grundläggande mänskliga rättigheter, Civil Rights of Defenders, Thomas Hammarberg, mänskliga rättigheter-expert, och vanlig humanism som stöd för vår åsikt, men det hjälper inte. Ibland är jag faktiskt nära att tycka att det är meningslöst att försöka övertala en ovillig församling bestående av 57 ledamöter mot 4 att göra något. Nära. I allmänhet pratar jag om hur roligt, spännande, intressant, lärorikt det är att vara kommunpolitiskt aktiv och att det går att förändra, även i opposition. Men det finns dagar då jag är säker på att jag skulle kunna göra mer för utsatta människor genom arbete i någon hjälporganisation eller Svenska kyrkan än genom att slåss för människovärdet inom politiken och besluten där. Tisdagen var en sådan dag. Fullmäktige tog beslut om ett mångfaldsprogram som bland mycket annat gott lovar och ska säkerställa att ”alla invånare eller de som vistas i Växjö kommun på lika villkor och på ett likvärdigt sätt har tillgång till makt och inflytande”. De som vistas i Växjö kommun – makt och inflytande! Snyggt! Progressivt! Men vad betyder det i praktiken när vissa som vistas här inte har tak över huvudet eller en trygg och säker plats att sova på?

Redan så mörkt att det är dags att lysa upp med lite ljus här och där. Ikväll julbord med vår bostadsrättsförening. Både maken L och jag har förtroendeuppdrag i föreningen och är bjudna tillsammans med styrelsen.

Carin Högstedt

151217