8. dec, 2015

Bästa grannen och katterna, tillgänglighetsrörelsen, Gudrun, läslust, andrum

Två intensiva dagar har passerat sedan sist. Var mycket nöjd igår förmiddag när jag äntligen besökte världens bästa granne genom många år, som nu bor på särskilt boende. Hon är ca 96 och väldigt trevlig, beläst, nyfiken och vi har mycket att prata om. Otaliga veckor har hon passat våra katter, när vi varit på semester eller bortresta i jobb båda två, maken L och jag. Så roligt det var att sitta och prata! Lyckades också hitta den sorts torrfoder till katter, som vi fick av en granne, som förlorat sin katt. En jättestor påse, som våra katter älskar och inte finns på COOP eller närmaste zoologisk butik. Hittade rätt på djursjukhusets butik. Mellanstor påse 224 kr. Katterna nöjda. De vet precis vad de vill ha. Det bästa.

Hela eftermiddagen igår var det samverkansrådens årsmöte, som det kallas, en slags summering av de olika samverkansrådens arbete och verksamhet det gångna året. Det handlar om kommunens samverkan med tillgänglighetsrörelsen, det som traditionellt kallas handikapporganisationerna, ett ord som vi försöker komma bort från, alltså handikapp. God uppslutning och lite särskilt med tanke på att ny organisation avskaffat samverkansråden, som var 7-8 beroende på aktivitet, och nu är 2. Fast hela beslutet om organisationen är överklagat. Oppositionen till beslutet, S+V, var där och sa som det var; vi har förlorat och får göra bästa möjliga av situationen. Fast sinnet rann på mig när de direktmöten som nya organisationen skulle ersätta samverkansråden med visade sig vara – ett om året! Lurendrejeri. Fullmäktiges beslut säger dirketmöten, plural, årligen. Två är minimum, men borde vara minst fyra. Blev förresten lite rörd när jag märker hur många goda vänner inom rörelsen jag har och vilket förtroende. Önskar bara att tillgänglighetsrörelsen hade mer makt över utvecklingen!

Så till kommunala gruppens möte, där jag var sekreterare. Mycket diskussion om trafikplats Fagrabäck, om kommunens kostorganisation, om mångfaldsprogrammet, om flyktingsituationen och om bristen på tak över huvudet för EU-migranterna. Var helt slut när jag kom hem. Upp tidigt och skrev protokollet som blev två sidor. Ibland slår inspirationen till på konstiga uppgifter och uteblir på de som är absolut prio ett. Vad göra åt det? Allting ska fixa sig imorgon, tänker jag nu. Bra möte i alla fall. Jag lovade förslag till motion om handlingsplan för att motverka hedersrelaterat våld, könsstympning och barnäktenskap. Behovet känns stort.

Idag kommunstyrelsens arbetsutskott som inte var någon rafflande historia men med nödvändiga beslut om t ex krishanteringsplaner o dy. När det otänkbara händer så ska det vara glasklart vem som gör vad och när och hur. Under stormen Gudrun hade vi krisledningsnämnd varje dag (som jag minns) och det var intressant och lärorikt att vara med. Det sitter för evigt i minnet vilken betydelse civilsamhället och landsbygdsorganisationerna hade för att rädda medborgares liv. De visste var folk bodde, hur de levde och hittade dit.

Så arbete med programmet för Jonas Sjöstedts och Mia Sydow Möllebys besök i Växjö och Kronoberg på måndag 14 december. Slutligt förslag till pressmeddelande utskickat, alla tider justerade och nu är det bara att invänta en fullspäckad dag. Säkert något glömt eller förbisett, men jag har skickat manus till annonser och pressmeddelanden, vilket låg på mitt ansvar. Sedan är ju inte 14 december en hit för offentligt möte med alla lucior i skolor och så vidare, men många har tackat ja till att komma på facebook och det är ju en sympatiyttring bara det.

Ja, jag försöker hålla modet uppe trots det bistra politiska klimatet. Hörde att stängning av Öresundsbron inte är aktuell längre. Det var för mycket för både Liberaler och Moderater. Tydligen finns det gränser för att stänga gränser? Ikväll styrelsemöte med Bibliotekets vänner. Det är en församling som är lätt grånad i sin sammansättning, men så kreativ så det är svårt att hänga med nästan. Och helt plötsligt har en åtagit sig att gör både det ena och det andra. Det var ju min stora dröm att bli bibliotekarie och få tillgång till alla böcker! Min läslust när jag växte upp var närmast besatthet. När jag sedan läste litteraturhistoria i Lund så blev jag tvungen att läsa vissa böcker. Det tog något udden av besattheten. Men vad skulle en göra utan litteraturen? Hur som helst; vi har diskuterat program för kommande år, en del ligger fast, mycket återstår, men idéerna flödar! Andrum är ordet för dagen i politiken. Här är ett andrum för mig från politiken.

Carin Högstedt

151208