3. dec, 2015

Funktionshinder och mänskliga rättigheter, lokal och regional demokrati, Tallhöjden

Idag är det internationella dagen för personer med funktionsnedsättningar och mänskliga rättigheter. FNs konvention är 10 år. Sverige har skrivit under och den har gällt i sedan 2009. Utan en tanke på vilken dag det var, så skrev jag en insändare om just FN-konventionen och den kritik Sverige får på många punkter, när FN granskar Sveriges arbete med tillgänglighet. Mitt förslag tog jag med mig till arbetsgruppen inom Vänsterpartiet Växjö som kämpar med äldre- och tillgänglighetspolitik. Vi skrev under alla tre närvarande. Eva-Britt påpekade vilket datum det är. Kanske fanns det i mitt bakhuvud någonstans? Vi pratade om språkkunskaperna inom omsorgen. Vi vet att det har gjorts en inventering av språkkunskaper och att omsorgspersonal kan ett 40-tal språk, men det är ett tag sedan. Hur ser det ut i dagsläget? Det är viktigt att omsorgstagare får prata sitt modersmål. Som gammal, svag och dement glömmer en det nya språket. Eva-Britt får många frågor med sig till omsorgsnämnden. Hur är det med personalens kunskaper om våld i nära relationer och HBTQ-frågor? Hur ska vi komma vidare med delade turer, med matfrågor och mycket annat som vi möter frågor om, när vi pratar med och träffar folk. Varför kan inte Växjö kommun starta försök med kortare arbetsdag när andra kommuner kan? –Ja, det finns inte någon majoritet för det. Det är ju helt klart efter förra fullmäktige. Men hur få majoritet? Inte bara ha rätt utan få rätt? Känns som att gå i en cementblandare.

Väldigt trevlig dag. Mingel i ID.s nya lokaler. ID är Institutet för lokal och regional demokrati, som är en ideell förening, med Växjö kommun, Region Kronoberg, Linnéuniversitetet och Länsstyrelsen som medlemmar. Föreningen startades x antal år sedan av en enskild person, Björn Teke, som var anställd på Kommunförbundet Kronoberg, om jag minns rätt. Jag var med i tio år i styrelsen, som ledamot/vice ordförande och ordförande i olika omgångar. Väldigt intressant. De anställda arbetar med uppdrag, nationellt och internationellt. Det handlar om demokratiutveckling, analyser, utvärderingar, mångfaldscertifieringar. Uppdragsbeställare kan vara kommuner, regioner, företag, organisationer. ID har ansvarat för regionens och kommunernas utbyte med Sydafrika t ex. Nu har de bytt lokal ute på Campus och det var väldigt trevligt besök idag. Innan jag åkte ut till Campus och ID funderade jag på hur stiftaren Björn mår nuförtiden. Inte sett honom på väldigt länge. Han bor inte i Växjö utan i Värnamo har jag för mig. Väl framme och balanserandes en julgrupp som present – vem träffar jag utanför Framtidsvägen 12 B – jo, just det, Björn Teke! Han kommer ut från och jag ska in till – vårt kära ID. Roligt!

Imorgon regiongrupp och sedan gör (V) ett besök på Tallhöjden, ett evakueringsboende för flyktingar som skulle vara ett par dygn och nu är tre veckor ungefär. 51 personer varav många barn. Vad gör de på dagarna? Hur har de det och vart ska de komma? Och när?

Carin Högstedt

151203