24. nov, 2015

Refugees welcome, adventsförberedelser, Ljuders nickelsilverfabrik, arbete med service, (SD)s seger

Några V-partister besökte ”Intern service”, som det kallas med ett lite anonymt namn. En kan säga att det är ett kommunalt socialt företag i Växjö, som sysselsätter och utbildar grupperna språksvaga och personer med socialmedicinsk bakgrund. Här arbetar för närvarande 80-90 personer inom 10 arbetslag: Städ, transport, service, cafe´, textil, måleri, bygg med mera. De servar kommunens behov av sådana verksamheter som reparationer av tjänstecyklar, utkörning av mat till äldre som bor hemma och inte kan laga mat själva, syr utrustning till förskolor, snickrar liggbås (för sovstunder utomhus) till förskolor, städar en skola - Teleborgs centrum - bygger fågelholkar och… Mycket varierade verksamheter, språkundervisning och trevlig miljö. Verkligen skönt att lyssna på enhetschefen Peter Lundgren och känna verksamhetens solidaritet med personer långt från reguljära arbetsmarknaden. Förra månaden lyfte 13 personer från den här enheten och tog vidare steg ut mot ”vanligt” arbete.  Sex personer håller på med klottersanering på heltid! Jag som trodde att det inte är inne att klottra längre i kommunen! Det är inte alls så, men däremot saneras det snabbt, så vi icke insatta ser inte vandaliseringen.

Städningen av TC, Teleborgs centrumskola, får mycket bra betyg. Vi hörde det av lärare när vi var på TC förra veckan. Peter bekräftade. –Varför städar de då inte fler skolor? Många skolor är ju smutsiga rapporterades nyligen. Alla talar om behovet av enkla jobb. Jag säger inte att det är enkelt att städa, men det går att lära sig och tar inte åratal. Här behöver städas. Det finns organisation. Det finns arbetslösa. Men det är väl för enkelt.

På kommunstyrelsens arbetsutskott idag var det en hel del rapporter om behovet av snabba platser för flyktingar i helgen som gick och vilken beredskap som finns. Vi pratade också om de nya miljonerna i statsbidrag till flyktingmottagandet som kommunen får och hur de ska fördelas inom kommunens förvaltningar. Detta var utanför dagordningen. Jag sa att det görs väldigt mycket inom ideella rörelsen som har med flyktingmottagandet att göra. Till exempel Noaks Ark har information till ensamkommande, på SFI-utbildningar och i många sammanhang. Den föreningen blev nyss av med det kommunala stödet. En pott borde avsättas av de 68 miljoner kronorna till frivilligorganisationer som jobbar och sliter för att de tror på solidaritet, människors lika värde och har humanism som ledord. Och där kände jag stöd och kommunchefen kommer att ta med det vid fördelningen, hoppas jag på. Det är för sorgligt att inte ha en röd-grön majoritet, men det går att påverka ändå. På marginalen. Litegrann.

I övrigt på arbetsutskottet en hel del ärenden, som jag återkommer till efter kommunstyrelsen nästa vecka.

Jobbat intensivt med förberedelser, annonsering etc inför besök av Jonas Sjöstedt och Mia Sydow Mölleby 14 december och andra mer administrativa uppgifter. Tar hur mycket tid som helt. Positivt från Ljuders nickelsilverfabrik. Visst är vi välkomna dit! Ett arbetarägt företag sedan många år, som fått pris för sina jämlikhetssträvanden. Det ligger i Hovmantorp, Lessebo kommun. Jag och maken L har förresten en hel samling ljusstakar från Ljuders. Har också skickat inbjudningar till lunch med Jonas och Mia till Vision och Kommunal. Blir en mycket innehållsrik dag för Jonas och Mia med offentligt möte som avslutning, Vattentorget 1, IOGT, Viktoriasalen, Växjö kl 17.30 måndag 14 december. Förutom tal av Jonas underhållning på hög nivå med Bergsbestigarna.

Resten av veckan ganska fri från möten och ska ägnas åt städning inför advent. Det är ett av mina tvångssyndrom. Måste putsa fönster och det ena med det andra. Ska bli riktigt skönt att göra något konkret. Förhoppningsvis får jag lust till att skriva de artiklar jag åtagit mig i olika sammanhang också.

Har nu hållit modet uppe under skrivandet av detta. Men ärligt talat: Känns som ett slag i magen när jag hörde på Ekot vad vår regering kommit fram till när det gäller flyktingarna; Vi offrar solidariteten för verkligheten, sa Löfven ungefär. Och inskränker möjligheterna till PUT, till anhöriginvandring… Barn och deras familjer ska inte kunna återförenas. Med mera i samma stil. Trodde inte jag hörde rätt, men Rapport bekräftar. –Vems verklighet pratar vi om? Men Anna Kinberg Batra (M) är inte riktigt nöjd ännu. –De har länge stridit för mera åt det här hållet, sa hon i Rapport. –Hur länge då? Så länge är det ju inte sedan vi hade Nya moderater med öppna hjärtan. Eller?

Carin Högstedt

151124