20. nov, 2015

Zipline, Den gamle och havet, målare Katja, ge inte upp din vision!

Sitter på tåget till Stockholm. Klockan är tio över åtta. Tog ända  till Nässjö innan uppkopplingen till nätet fungerade. I första klass, haha. Ljusnar ute. Igår lämnade en grupp Stortorget i Växjö strax efter klockan sju. Regn, mörkt, trist. När bussen kom in i Kalmar län sken solen och framme i Västervik sagolikt blå himmel och vårkänsla. Det är det som är skillnaden mellan Kronobergs och Kalmar län, tänkte jag maliciöst och kalmaritiskt. Å andra sidan ösregnade det när vi lämnade Västervik och Gränsö slott vi 17-tiden på kvällen. Jag har aldrig varit på slottet förut, men läst om det i antiktidningar. Det brann för 15 år sedan, men är nogsamt uppbyggt i den gamla stilen.

I ett magasin satt vi ca 150 människor med antingen företag inom besöksnäringen eller politiker och tjänstemän med intresse för området. Det kallas Smålandsdagen och arrangeras av de tre regionerna. Här var representanter för Tillväxtverket, Visita, Visit Sweden med fler som kunde redovisa väldigt bra siffror för besöksnäringen i Sverige och globalt plus en potential att växa, om intresse och kraft finns för investeringar. I Region Kronoberg ligger bidraget till Destination Småland, regionen bolag för besöksnäringen, fast sedan flera år. Borde öka. Mycket kraft går annars till att söka projektmedel från olika håll. Om inte alla ljuger, så är det bra utväxling på satsade skattekronor i denna näring.

Dagen var givande och rolig, underhållande. Företaget som fått utmärkelsen ”enastående”, de som fixat en zipline i skogarna i trakterna av Braås, var där som gott exempel. Jonas Grahn, idékläckaren, var obetalbart rolig i sin framställning. Avslutningen på seminariet var en och en halv timme drygt med fiskejournalisten/filmaren Martin Falklind, mannen bakom en film om Expeditionen Den gamle och havet, som gått på TV. Han berättade om filmens tillkomst, hur han som 14-åring läst Hemingways De gamle och havet och hur han aldrig lämnat tankarna boken födde. Så småningom blev det en livsvision att en gång fiska upp en fisk som är större än båten han sitter i. Spännande, galet, perspektiv hållbarhet, exotiskt, sportfiske kontra yrkesfiske och trålare som sopar haven rena från fisk. Bra bilder, livfullt berättande, sorg och glädje. Bland det bästa jag hört i den vägen! Budskap: Ge inte upp. Den gamle gav inte upp, fast han inte fått någon fisk på 40 dagar.

Hemma vid ca 21.00. Och köket är klart! Oj, vad fint vår målare Katja fått till det! Och maken L fått upp lamporna, lite provisoriskt men dock! Nu på väg till Stockholm och Riksförbundet Noaks Arks styrelsemöte. Hemma ca 21.00 ikväll igen. Här på Östgötaslätten är det lite snö på marken. Skriver inte mer. Blir ideligen felskrivningar för att det skakar och gungar.

Carin Högstedt

151120