18. nov, 2015

Målare i köket, sextimmarsdagen, EU-migranter och andra hemlösa, köksstruktur, matsedlar, stolthet

Klockan är inte ens åtta på morgonen, men mycket är gjort: Ätit frukost, läst tidningar, diskat, bäddat, vattnat krukväxter, tagit bort mail, svarat på mail, svurit över P-böter. Maken L redan på bussen till Region Kronoberg. Målaren på plats i köket. Hon ska måla fönstren en gång till och tapetsera imorgon, då det ska vara färdigt. Elektriker ska komma och montera nya lampan. Gamla ska jag ta till återvinningscentralen. Nu en blogg och sedan till partiexpeditionen för att producera framsidan på (V)äxjös Kommunnytt. Den ska sammanfatta fullmäktigemötet igår.

Det blev inte så sent, men jag var så trött att jag knappt orkade vända blad i Antik och Auktions nya nummer, när jag kom hem. Då är det illa. Sov gott och är nu redo för resten av veckan. Imorgon med buss kl 7.00 till Västervik för ett turismevenemang kopplat till mitt regionala uppdrag i Destination Småland.  På fredag kl 7.00 med tåg till Stockholm för styrelsemöte i Riksförbundet Noaks Ark. Idag skrivarbete och distriktsstyrelsemöte.

På lördag är det bokmässa i Växjö med mycket intressanta inslag! Rekommenderas! Det blir en härlig avkoppling är jag övertygad om.

Fullmäktige igår? Åsa Karlsson Björkmarker (S) pressade Per Schöldberg (C ) om nya matorganisationen och de planerade besparingarna, 5 milj kr i år, 10 ytterligare nästa och sedan 5 till 2017. Är det maten, är det personal som ska skäras ner på? Schöldberg hänvisade envist till ett kommande beslut om ”köksstruktur”. Till slut kröp det fram att personal på skolor och i äldreomsorgen kommer att ta över vissa kökssysslor. Eller? Min fråga om centraliseringen av beslut om matsedlarna från de lokala köken till centrala beslut om samma matsedel i förskolan, i grundskolan, i gymnasiet och äldreomsorgen, alltså fyra matsedlar, fick också ett diffust svar. Schöldberg hade inga problem med det. Det har jag däremot. Jag tror personal ute i verksamheterna ska ha mer makt över sitt arbete, inte mindre.

I övrigt en hel del debatt om sextimmarsdagen, men mest mellan Oliver Rosengren (M) och undertecknad. Rosengren hade en lång utläggning om vilka konsekvenser en förkortad arbetsdag kan få, hemska sådana. Svaret från den stora majoriteten i fullmäktige var att följa försöken i Göteborg och rapportera till kommunstyrelsen. Inte direkt avslag alltså utan mer jaså med en antydan till intresse för frågan.

Samma Rosengren svarade på min interpellation om ”tak över huvudet” för medborgare och EU-migranter. Enkelt uttryckt är vi inte överens. Diskussionen fortsätter i december när vår motion om legal uppställningsplats för bl a EU-migranter, något att avhysa till, kommer upp. Jag är stolt över min partigrupp som inte viker ner sig i dessa frågor, som gäller de mest utsatta och föraktade i Europa. Har samlat massor med information från människor som arbetar med mänskliga rättigheter på olika plan. Även EU-migranter har rättigheter enligt konventioner i EU. Men dessa rättigheter trampas på. Jag blev EU-vänlig efter folkomröstningen bl a för att blivande medlemsländer fick lova att ta hänsyn till de olika minoriteterna. Men vad hjälper det när ingen bryr sig om uppföljning eller efterlevnad. Å andra sidan hade det knappast varit bättre för minoriteterna i de 28 medlemsländerna utan EU.

Fem timmars diskussioner och några voteringar senare gick vi ut i ösregn och mörker.

Carin Högstedt

151118