3. nov, 2015

Svinottan, civilsektorn, Älgvägen, potatis, hedersbrott, giftfri förskola

Hemma tidigt. Nästan ljust vid 16-17-tiden. Nu kolsvart. Det är bara att tända ljus. Imorgon med första tåget till Stockholm. Det betyder att taxin kommer 5.40. Även om jag ändå är vaken vid den tiden, så är det påfrestande att vara tvungen. Läser hellre tidningar. Nåväl. Det är som det är och det ska bli intressant att träffa Folkbildningsrådet. Brukar alltid vara någon bra föreläsare med på mötena. Folkbildningsrådet har hand om folkhögskolor och studieförbund, stöttepelare i samhället. Jag har där ett mandat tillsammans med några andra från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Vi har förmöte på Hornsgatan, en av mina älsklingsgator i Stockholm, trots avgasproblemen som är extrastora där.

Väldigt bra möte igår på Länsstyrelsen, där landshövding Kristina Alsér m fl höll i trådarna på ett ”socialt forum”, en träff mellan civilsamhällets många föreningar och organisationer och offentlig och privat sektor. I alla fall var det bra så länge jag var med. Jag gick i förväg för jag kände att 12 timmars arbetsdag får räcka. Det var mycket folk som kom! Det var en fröjd att lyssna på Helena Lindberg, generaldirektör på Myndigheten för skydd och beredskap! Så seriöst och samtidigt medkännande mänskligt. Skönt att sitta bland säkert hundra människor från alla möjliga håll och inte känna några negativa främlingsfientliga vibbar, tvärtom!

Dessförinnan fullmäktigegruppen och på förmiddagen besök på centralköket på Älgvägen. Fick klarhet i många frågor av en jättetrevlig chef, som var rätt ny. Gått från 15 år i privat verksamhet till denna kommunala verksamhet. –Nej, skolan och äldreomsorg har inte samma matsedel. –Ja, matsedlarna är desamma för de olika ”kundgrupperna” . Osäker där. Missade att penetrera. Har förskola, grundskola, gymnasium olika matsedlar? I vilket fall ställer centraliseringen till det. När väldigt många ska ha samma mat en hel vecka så blir det stora inköp och inte ens de stora leverantörerna klarar den mängden. Jag fick hur mycket information som jag ville. Det är en mycket komplex verksamhet och inget får gå fel. –Potatisen? Oätlig? Den har varit problematisk minst sagt, men nu kokas den i detta kök innan den skickas ut i kommunen som kyld. Sedan dess har klagomålen upphört, sas det. Fn tro´t, men det vore en välsignelse. Potatis är ju basfödan för många äldre. Svårt att byta ut mot pasta till exempel.

Idag först kommunstyrelsens arbetsutskott och sedan kommunstyrelsen i Braås, Braåsgården. Kanske miljöombytet var positivt, för helt plötsligt var det möjligt att få igenom yrkanden!? Tillåtande stämning. Allianspartierna oense på en punkt. Lite diskussion, några voteringar men inte direkt fientlighet även om FP.s Nils Fransson har ett gott öga till mig och gärna ”småtrackar”. Det får en ju räkna med när en skriver småtrackande insändare mot Nils. Allianspartierna oense om att avskaffa vårdnadsbidraget. KD skulle behålla det. Är det ens laglenligt?

Glad att hela kommunstyrelsen köpte förslaget att ”Växjö kommun ska verka för att polisens brottsstatistik inkluderar brott utförda på nätet och även särskild statistik för s k hedersrelaterat våld ska föras av både kommunen och polisen”. Den meningen står nu för första gången under Trygghet och säkerhet i kommunstyrelsens internbudget. Det betyder att den ska följas upp.

Ett annat förslag som jag är särskilt glad över är följande: ”Växjö kommun ska under 2016-17 ha tagit bort leksaker och utrustning med farliga kemikalier från förskolorna”. Det är helt enligt miljöprogrammet, men behöver påminnas om! Det ansåg hela kommunstyrelsen.

Nog nu. Lite vila innan tidigt i säng.

Carin Högstedt

151103