1. nov, 2015

Fåglar vid husknuten, E-petitioner, Älgvägens kök, folkbildning, fikonträd

Hemma från träff med barnbarnen och deras familj i Gasslanda. Tre fasaner sprätte runt under deras fågelmatningsanordningar. Tiden rusar iväg. Snart dags att räkna fåglar vid husknuten igen (slutet på januari). Lugn helg med lite städning, lite läsning och idag mycket skrivande.

Gjort annonser, rapport om kommunala gruppens arbete oktober, skrivit en motion om att Växjö kommun ska använda sig av E-petitioner, som demokrativerktyg. Används i ett 20-tal kommuner/regioner/landsting i Sverige (som ligger långt efter andra länders bruk av E-petitioner). Det går ut på att en medborgare kan lägga upp en idé, ett förslag, på  kommunens hemsida på en viss sajt. Sedan kan andra medborgare signera och när det är uppe i ett visst antal underskrifter, så ska förslaget in i den kommunala processen och få ett beslut i sista änden. Malmö kommun har hållit på sedan 2008 och där har ca 13 000 medborgare gått in och stöttat något förslag av 1 400 och 70 har kommit in i kommunens beslutsordning. Gränsen för signeringar är i Malmö satt till 100. Så här kan medborgarna påverka dagordningen och sitt inflytande. Det är ett sätt att öka den lokala demokratin.

Skrev också en blogg till www.maqt.se. Läs gärna där!  

Imorgon till Älgvägens storkök, där matportioner till många inom hemtjänsten och skolor tillverkas, fryses och distribueras till mottagare. Hoppas få reda på varför potatisen är oätlig enligt många vittnesbörd. Och är det verkligen så att alla barn i hela kommunen ska äta efter samma matsedel? Varför? Pengar? Allt bottnar i politiska beslut, men jag vill se och höra om hur det går till på golvet. Älgvägen ska byggas ut och de kostnaderna ska tas någonstans. Är det vårdtagarna, skolbarnen eller skatten som ska betala? Värt en interpellation.

Veckan välfylld. Blev kallad till Folkbildningsrådet i Stockholm på onsdag, då jag egentligen skulle delta i debatt i Växjö på kvällen. Väljer Folkbildningsrådet, som bara har möte två gånger per år. Är ersättare men blev kallad och avstår debatten. Hoppas hitta en ersättare imorgon till debatten, som ska handla om ”Inför Paris” och klimatförhandlingar.

November och vinter. Det känns i luften. Bogserat in fikonträdet i så mycket skydd som är möjligt på altanen. Än så länge inga minusgrader. Nu dags att tända lite ljus ute.

Påminner om informationsmötet som ordnas av Trafikverket tisdag 10/11 kl 18.00, Fagrabäckskolan i Växjö, musiksalen. Viktigt möte om trafikplats Fagrabäck, klimat, miljö naturreservat, cyklar, bilister, storskaligt, buller och bilköer.

Carin Högstedt

151101