18. okt, 2015

Biskopshagen, nötväcka, gränskontroller, förbud och slut på PUT, hjärta till hjärta

Det blev en riktig arbetshelg. Skrivande igår, läsande idag. Avbröts igår av filmen Ingrid på bio och idag av besök av barnbarn och svärson med bror. De två senare hjälpte os ta upp båten, som legat och skavt mot stenar (repet till bojen sönder) så att det är hål i den. Ska gå att laga, säger svärsonen som lovar fixa det med bl a glasull. Satte mig till slut ute ett tag ikväll och bara tittade. Vackert. En nötväcka var uppe sent och åt i en av fröautomaterna. Trevlig, piggelin fågel. Gott om pilfinkar.

Gått igenom handlingarna till kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag förmiddag och kommunfullmäktige på eftermiddag – kväll. Mastodontmöte förutspår jag. Ombildning av hyresrätter till bostadsrätter – igen. Nu på Biskopshagen, där kommunen vid planeringen av området satsade stenhårt på blandade upplåtelseformer. En kan gråta över hur det kan bli. Sju interpellationer ska ha svar; sex från (S) och en från (V), om hemlösas tak över huvudet denna vinter. Finns ingen lösning ännu för EU-migranternas behov av värme och hygienutrymmen.

Lyssnat med halvt öra på moderatstämman. Blir missmodig när jag förstår att de ska driva på för tillfälliga uppehållstillstånd för flyktingar och kommuner ska kunna förbjuda tiggeri. Den som inte får asyl ska bli av med allt stöd och ut direkt. Sas det något om Barnkonventionen där? Och (SD) ska affischera utomlands och vid gränserna att ”Stopp, här är det fullt!” Ja, om det handlade om Libanon så skulle en kunna säga fullt. Så liten yta och var femte invånare är flykting.  Jag är lite naiv och tror folk om gott i allmänhet, men hur långt från taggtråden är Sverige egentligen? Dåligt rykte ska spridas för att flyktingar ska välja att inte söka sig hit. Och vart ska de fly, om det nu finns ett val? Gränskontroller för ”ordning och reda”. Vem ska avgöra vilka flyktingar som ska få komma in och söka asyl? Och på vilka grunder?

Självklart är det bästa att hjälpa EU-migranterna till ett bättre liv i Rumänien och Bulgarien. Det finns organisationer som gör bra arbete. Ge dem direktstöd! Hjärta till hjärta skrev igår i DN hur de kan hjälpa till med att bygga upp fungerande liv för romerna. De samarbetar med kommuner, som i sin tur är så fattiga att de inte kan medfinansiera och på så sätt inte kan ta emot bidrag från EU. Där har organisationen Hjärta till hjärta kunnat hjälpa till. Men de som redan är här ska inte frysa ihjäl eller lida nöd. Det ena utesluter inte det andra. Det går att ha två tankar i huvudet samtidigt.

Två mycket bra filmer har jag sett på senaste tiden: Taikon och Ingrid. Siktar nu på Tjuvheder (tror jag den heter).

Imorgon rastfadder på Sandsbro skola och på kvällen är det direktmöte i Jät. Kommunstyrelsen möter bygdens folk om aktuella frågor.

Carin Högstedt

151018