11. okt, 2015

Palestina, romer, champagne och DÖ, praktiskt arbete, oförutsägbart

Deltog i ett seminarium arrangerat av Vänsterpartiet Kronoberg idag. En ”följeslagare”, Magnus, berättade om sin tid på Västbanken, då han bland annat skyddade skolbarn på väg till och från skolan. Det är en preventiv närvaro, som ska dämpa konflikthärdar. Israelernas bosättningar på den ockuperade marken ökar hela tiden. I Hebron är bosättningarna, som strider mot folkrätten, intryckta överallt. Magnus berättade om händelser med barn inblandade. En palestinsk nioåring arresterad till exempel. Vi diskuterade denna evinnerliga konflikt. Svårt att se någon lösning.

Så var det Roberts tur. Han är mycket insatt i romernas situation, själv av gruppen resandefolket. Han arbetar som jurist i Växjö. Familjen har funnits i Sverige sedan 1600-talet.  Robert gick pedagogiskt igenom de olika erkända minoriteterna i Sverige, varav romerna är en. Han berättade om de olika i romerna ingående grupperna, de olika språken, traditioner. 10-12 miljoner romer finns i Europa, varav 50-60 000 i Sverige. Resandefolket kom till Sverige 1512, då ett antal familjer kom till Stockholm. Romani chib, språket, kommer ursprungligen från sanskrit. Det finns inget enhetligt skriftspråk. Vi fick också höra om romernas historia, som är en lång serie av diskriminering, förtryck, förföljelse, tvångssteriliseringar. Ändå har romerna bidragit till utveckling av konst och hantverk, musik, dans, tjänstgjort som legosoldater och mycket annat. 1971 antogs flaggan på romernas kongress i London. Den är vackert blå och grön med ett rött hjul med (tror jag) 16 ekrar mitt på. I våra kalendrar står på 8 april att det är romernas nationaldag. Rätteligen ska det vara romernas internationella dag. Såklart. De har ju ingen egen nation. Intressant! Lunch åt på Mammornas café, libanesiskt, vegetariskt och jättegott.

Fredagen var mötesfri och jag rensade förrådet. Efter två vändor till återvinningscentral satte jag på TV.n. Hamnade i KDs riksting och debatten om decemberöverenskommelsen, DÖ. Blev sittande. Det är alltid intressant att följa andra partiers kongresser. Väldigt likartat med ordningsfrågor, yrkanden, pläderingar, rösträkningar och propositionsordningar. Nu stod ju en viktig fråga på spel och de som ville gå ur DÖ hade förberett med champagne. Hm. Det verkade i mina ögon lite bisarrt. Vad jag förstår av löpsedlar, så var det hela ett spel för gallerierna och uppgjort i hela alliansen. Det var också den känsla jag fick. Nu ser jag fram mot kvällens partiledardebatt. Den är inte helt förutsägbar! Men jag har inte följt sociala medier idag och läser inga kvällstidningar. Det kanske är något jag missat under dagen, som alla andra vet.

Rensat ute, rensat i förrådet, tagit itu med bokhyllorna. Sorterat fackböckerna efter ämnen. Nu återstår att sätta skönlitteraturen i bokstavsordning. Det får bli nästa helg. Allt blev huller om buller efter renoveringen.

Carin Högstedt

151011