5. okt, 2015

Taikon, Sveriges Martin Luther King, ny kommunallag, uppkopplad till max

Min yngsta dotter fyllde år igår och jag lämnade hostande maken L hemma och uppvaktade med en bukett blommor. ”Riktiga” festen var förra söndagen då vi samlade flera födelsedagsbarn i familjen, som ligger nära varandra till en fest. I övrigt satt jag och läste mängder av möteshandlingar i datorn. Sammanträdena ska vara helt digitaliserade numera. Ögonen svider. Kan aldrig vara nyttigt. Förra fullmäktige lär många ledamöter inte kunnat koppla upp sig. Mycket krångel och kunskaperna hos de beslutande kommer att minska. Till slut så lämnade jag återigen hostande make L och åkte in till Folkets Bio, Palladium, som visade Taikon! Såg annons i SvD, ”Sveriges egen Martin Luther King”, Katarina Taikon, på morgonen och kände att den ska jag se! Och den visades i Växjö igår kväll! Perfekt! Kommer fler tillfällen. Se samhällsutvecklingen 1930 till 80 ungefär. Dra paralleller, skratta lite, gråt lite! Se framgångar och motgångar i kampen för bostäder, skola, arbete för romerna.

1969 kom 47 franska romska familjer till Sverige. De hade bland andra två dövstumma barn, som de hoppades få hjälp för. Katarina eldade under sin vrede, bönade och argumenterade. Folket demonstrerade för att de skulle få stanna. Inget hjälpte. De fick ge sig iväg. Först till Danmark, där de fick åka vidare till Tyskland, där de fick stanna 24 timmar. Då skulle de tillbaka till Frankrike, där de fick stanna två timmar på varje plats. Jag ville gärna veta vad som hände dem, men det är obesvarat såvitt jag vet.

Lördagens kvinnofrukost i Öjaby församlingshem löpte väl. Känns som jag skulle vilja engagera mig lite mer i den verksamheten igen eller social verksamhet överhuvudtaget. Imorgon ska kommunstyrelsen fördela medel ur statliga anslaget för urban stadsutveckling, ca 10 miljoner, tänkta för Araby i första hand. Jag är oerhört förvånad över de förslag som ligger för beslut. 20 föreningar och organisationer har ansökt plus kommunala förvaltningar. Återkommer om detta. Säger bara: Jag är mycket förvånad. V-gruppen träffas ikväll och går igenom ärendena. Finns en hel del att prata om. Nu har jag läst in mig på nya kommunallagen och ska sätta ihop ett förslag till yttrande från V. De borgerliga och S har sytt ihop sig i ett yttrande. Det förslaget är rätt OK, men det saknas en del enligt min mening. Den nya kommunallagen har ett tilltalande språk, lättläst och enkelt. Mycket bra!

Fullmatad vecka. Jobbar hemifrån på förmiddagen, möten i eftermiddag och kväll.

Carin Högstedt

151005