1. okt, 2015

Nätbrott, Målajord, Lammhult, hemtjänst, vindkraft

Mycket energi idag. Fått mycket gjort och cyklat till kommunhuset och hem. Ska nu ta bilen till kvällsmötena. Cyklar inte gärna i mörkret.

Nya kommunallagen på remiss. Måste hitta tid att läsa in! Intressant och oerhört viktigt vad det står i den lagen. Var inbjuden av SKL till en mindre grupp förtroendevalda från olika delar av sydsverige för att diskutera vilka förändringar som vi efterlyste. Det var för några år sedan, då arbetet i utredningen skulle starta.

Imorgon till Lammengatan i Lammhult för att delta i hemtjänstarbetet hela dagen. Ska vara där 7.10 imorgon bitti. Vill verkligen se hur verksamheten är upplagd och speciellt matdistributionen. Läste idag att Sverige åkt ner i rankingen när det gäller äldreomsorg. Sjukskrivningarna ökar. Stress och press? Delade turer? Kvinnors dubbel- och trippelarbete? Jo, säkert. Sköta om vårdtagare. Sköta om familjen. Sköta om andra anhöriga.

Jobbat med mitt föredrag om Kvinnojouren Blenda på lördag. Mycket positivt har hänt på 35 år, men mycket återstår också. I Aftonbladet idag skriver Oisin Cantwell om ett fall som Hovrätten avgjort. Hovrätten tycker det är trist att inte kunna fälla en man som skrev ”upp med en kniv i fittan på sexistiska feminister” till en kvinna och vill att lagen ses över. Läs själva! Kvinnan anmälde med rättsväsendet och lagstiftning hänger inte med. Mannen frias. Så länge det här klimatet är tillåtet, så lär inte Kvinnojourerna kunna stänga och 0-tolerans råda. Hot, hat, trakasserier på nätet, stöld av identitet, våld, kränkningar… Cantwell rekommenderar oss alla beslutsfattare att läsa mål B9461-14. ”Det är en väsentlig berättelse om vår tid och dess brister”, avslutar han.

Tog en rejäl tur till Målajord med fler byar igår och tog sikte på det vindkraftverk som finns där tre nya betydligt högre eventuellt ska byggas. Bedårande vacker landsbygd i eftermiddagssolen. Tycker inte att nuvarande kraftverk stör i landskapet, men vet ju inte vad jag skulle tycka om jag bodde i närheten och om de nya mycket högre. MEN vi behöver ställa om till förnybart. Min inställning som kärnkraftsmotståndare gör väl att jag nästan bara ser det positiva i vindkraftssnurror.

Nu till stan igen och möte med V Kronobergs landsbygdsutskott och sedan distriktsstyrelsen.

Carin Högstedt

151001