28. sep, 2015

Äggkoppar i present, vindkraft, gubben i månen, kvinnojourrörelsen

Just denna morgon vaknade jag inte förrän halv sex. Gick ut och sökte månen, som vid det laget inte var så märklig bortom trädkronor. Häftigt i alla fall med dessa foton på röda månen. Minns, som ofta, när mamma och jag gick en kväll i beckmörkret i Äshult (Döderhults socken). Jag var troligen fyra år. Mamma pekade upp på månen, det enda som lyste, och sa: Titta på gubben i månen! Sedan dess ser jag alltid gubben i månen, tydligt.

Började dagen med frukostträff med ett nätverk för sociala företag och entreprenörskap. Lyssnade på Jesserina, kommunal tjänsteman, som har ansvaret för den sociala företagsamheten på halvtid, skriver kommunens kemikalieplan på den andra halvan. Tala om viktiga uppgifter! Vi hade också besök av två personer som arbetar med ESF-stöd (Europeiska socialfonden) i Småland och öarna. Blev bra möte och vi höll på i två timmar med att informera varandra och ställa frågor.

Gårdagen bestod av födelsedagskalas för en liten gosse, som hunnit bli sju år, ett barnbarn. I övrigt läsa handlingar till morgondagens möte med kommunstyrelsens arbetsutskott. Bland annat ett vindkraftsärende med mycket protester och underlag. Tre nya höga verk ska upp där ett verk stått sedan länge och ska rivas. Målajord 6:1 är platsen. 6000 hushåll kan få sin el genom denna satsning. Delårsrapport och mycket annat, sammanlagt ca 350 sidor.

Ska nu göra stolpar till ett anförande jag ska hålla på lördag. Det handlar om en kvinnofrukost i Öjaby och publiken är flera kyrkor som samarbetar kring program för dessa frukostar. Jag ska tala om Kvinnojouren Blenda, från några ideella kvinnor 1980 till en viktig del av Socialtjänstlagen (SOL) 2015. Bra ämne. Det har hänt så otroligt mycket positivt under de här decennierna. Jag hade lyckan att få vara med vid starten och har kunnat följa utvecklingen på nära håll.

Flera roliga uppmuntrande samtal idag. Roligast en äldre man, som kom till kommunhuset, oanmäld och ville prata ett par minuter enligt receptionisten. Kände igen honom. Rollator nu och enligt honom själv rätt skraltig och går sällan ut. Vi har bytt några ord då och då på stan. Han tittar på fullmäktigemötena på TV. Nu hade han ett ärende. Han hade köpt två äggkoppar till mig, sedan han läst att jag samlar på dem. -Så snällt, så fina! –Det är för att du är snäll och så är jag vänster, sa mannen.

Som sagt många gånger. Politik på kommunnivå är överraskande och spännande.

Carin Högstedt

150928