16. sep, 2015

Refugees welcome, Bromma, Strandsnäckan, tandläkare, pencillin, fred o solidaritet

Hemma tidigt. Pinvärk i tänder, svullen kind. Tandläkartid idag och tandläkare – den förste tog hjälp av en annan – var frågande vad jag har drabbats av. Röntgen hjälpte inte. Fick i alla fall pencillin som jag tog ut tio i fem och kunde alltså delta i manifestationen, Refugees welcome to Växjö. Några hundra där, tätnande runt scenen vartefter. Jag hade väntat mig fler men kort tid och marknadsföring nästan endast på facebook begränsar. Alla medier måste användas för att nå ut till alla. Talarna var mycket bra, sångare också. Suzana Mocevic, mångfaldssamordnare i Växjö kommun, talade först. Hon kom som barn från Bosnien, flydde från kriget där och situationen nu får henne att betrakta sin egen och familjens flykt med nya ögon och frågande. –Sveriges varumärke är inte Volvo, det är fred och solidaritet, rev ner första applåden. Eva Johnsson, Röda korset, har mångårig erfarenhet av flyktinghjälp. Hon var glad över svenskarnas givmildhet, som i dessa dagar nästan sprängt bankens servar.  Volontärer står på kö. Sammanfattningsvis: Det finns hopp om mänskligheten både i Sverige och Växjö.

Igår på möten från 9.00 till 20.00 med kort avbrott före lunch. Vad handlade det om? Minns knappt, så trött av tandvärk. På arbetsutskottet inbjudna gäster från två nämnder, som info inför internbudgeten. Brommaflyget togs bort från dagordningen. Växjö kommun skulle inte yttra sig. Jag hade idéer och utkast till skarpt yttrande, men det kom inte till användning. I alla fall: Never en nedläggning av Bromma flygplats å länge det inte finns ett fullgott alternativ. En detaljplan för fler bostäder i Sandsbro ska tas fram. I underlaget står att Sandsbro har service i form av bibliotek. Det las ner – mot allt förnuft – för ca 4 år sedan! Tänk att byggnadsnämndens ordförande, som sitter i utskottet, inte har koll på det. Det ska rättas till, sa kommunstyrelsens ordförande.

Så till fullmäktige och innan dess V-lunch och gruppmöte.  Från 14 till 20 höll samanträdet på. Eller rättare sagt, det avbröts. Fyra interpellationer kvar till nästa gång. Så går det när inte det är möte varje månad. Ledamöterna har en halvtimme på sig att ställa enminutersfrågor. Det blev 13 st och jag missade den tredje jag borde ha ställt. Mina frågor var frågor som ställts till mig av medborgare. Jag värnar om att göra det jag lovar men misslyckades i ett fall. Den handlade om tak över huvudet, beredskap för härbärge för EU-migranter, bostadslösa, hemlösa. Får ta det på annat sätt. Den första handlade om mat för äldre, när kommer kvaliten att höjas så det märks, speciellt för de som har hemtjänst och får maten levererad. Den frågan kan nog ställas snart igen. Ansvarigt kommunalråd svarade ”tidigt nästa år”. Snart är vi där. Den andra handlade om teckentolkning av kommunfullmäktige. Det är fem månader sedan första testen. Vad säger utvärderingen? Kommunfullmäktiges ordförande svarade att de (presidiet) håller på att undersöka tekniska lösningar. Mellan skål och vägg (i en paus) sa han att det kan bli något eller några fullmäktige som tolkas per år. Han såg direkt att det gillade jag inte. Nä, gruppen döva ska ha samma demokratiska rättigheter som andra.

Eva-Britt Svensson (V) pläderade för vår motion om mer stöd till anhörigvården. Nu var alla partier med på noterna. Före valet 2014 sa de nej, för att vi ville utreda innan genomförande. Det var helt tokigt sas det då. Nu var alla ense om – utredning först. –Ja, så kan det vara i politiken!

Stora debatten handlade om ombildning av hyresrätter till bostadsrätter på ett bostadsområde i Växjö stad som heter Strandsnäckan 2, Kampen. Örjan Mossberg (V) visade med siffror hur Kampen (sjöläge, attraktivt) skulle få 80 % bostadsrätter och 20 % hyresrätter efter ombildningen. –Är det integration? Är det mångfald?  Från Gunnar Storbjörk m fl (S) kom frågan om det är en bra affär upp gång på gång. Inte en kotte i församlingen visste svaret. Sådana uppgifter har inte ens styrelsen i Växjöbostäder, som är nuvarande ägare och säljare. Håkan Engdahl, SD, påstod att alla vill inte bo i subventionerade hyresrätter. –Makalöst, sa Eva-Britt, det är inte vi i hyresrätterna som är subventionerade! Detta är bara smakprov på sex timmars debatt, som ömsom var direkt konfrontation mellan de styrande fem partierna, M, C, FP, KD, MP plus SD och oppositionen S+V. I andra ärenden är välviljan och enigheten stor.

Idag arbetat till kl 14 med (/V)äxjös KommunNytt (se www.vvaxjo.se), fått lampa på bilen bytt, ringt tandläkare och även varit där. Klarat av mina två vegetariska dagar och är redo för  morgondagen med utdelning av Knytt på stan och i olika hörn av kommunen. Bara tandvärken lägger sig liksom svullnaden.

Våldsamt åskväder igår och i natt, första i Växjö och Sandsbro i år.

Carin Högstedt

150916