5. sep, 2015

Kalmar, antikvariat, Sveriges bebyggelse landsbygden, Lund nästa, Vigörvadvikan

Hemma en sväng. Kom nyss från Kalmar, där vi sovit i natt maken L och jag efter att jag inhandlat 16 st Älghultskrönikor plus mycket snygg bok med spännen, ett ex av Sveriges bebyggelse Landsbygden, Kalmar län del 1. Det är norra Kalmar län. Jag har del 2, som mamma och pappa beställde på 1960-talet, där vår arrendebostad finns med. Ovärderliga i släktforskningen! Tjocka, röda med guld, samma serie den nya och den jag hade sedan länge. Del 2 är mellersta Kalmar län. Min brors antikvariat är en innehållsrik upplevelse i tid och rum. Igår kväll hemma hos Mikael, min bror, och sambo Carola och åt räksmörgåsar och pratade konst, böcker och katter. De har två innekatter.

På hemvägen idag stannade vi i Eriksmåla där det var marknad på den gamla marknadsplatsen med en lång rad gamla bodar. Köpte lite blommor och marknadskarameller. Hittade en loppis, som vi inte kunde motstå, i detta Eriksmåla. Det blev bl a en glasfågel av Paul Hoff. Resten av vägen hem ösregn. Stannade ett tag för jag såg inte att köra.

Nu till Lund! Med tåg. Hälsa på maken L.s son Mattias med sambo Hanna och barnbarnet Julia med tre bonussyskon. Ska bo nära botaniska trädgården, som jag tänker vi kan besöka och inte långt från domkyrkan.

Insamlingar och @vigorvadvikan pågår och i Smp idag är det en kvinna boende i Sandsbro, som tar emot i sitt garage. Ska ta fram det som kan passa att lämna och besöka både Petra i Sandsbro och insamlingen på Husarvägen i Växjö. Vad jag förstår finns det en samordning från Stockholm, som sköter transporten till Lesbos, den grekiska ö, dit mängder av människor flytt från Syrien och saknar praktiskt taget allting.

Många media har adresser och beskriver möjligheter att hjälpa. Både papperstidningar och sociala media ger vägledning för den som vill göra en insats. När många vill göra något för andra så ökar tilliten och visionen om ett sammanhållet Sverige, byggt på humanism, jämlikhet och jämställdhet känns inte så fruktansvärt långt bort.

Ha en bra helg!

Carin Högstedt

150905