4. jul, 2015

Bad, 30 gr, Gårdsby säteri, Gunnar Sträng

Älskar denna kontinentala värme! Blir lite slö, lite lättjefull. 30 gr i luften och 22 gr i vattnet efter denna kalla och blöta vår. Simmar och njuter av varje simtag. Igår var alla tre döttrar och barnbarn här på våfflor och bad. Svärsonen kom efter jobbet - sista dagen innan semestern. Såg lite från Almedalen på kvällen; Anna Kindberg Batra (M) gjorde en bra beskrivning av "det nya utanförskapet", men glömde berätta vilka som haft makten de senaste åtta åren och har stor skuld till arbetslöshet och utanförskap. Så såg vi Löfvens (S) tal (efter att Kindberg Batra-sändningen bröts på dator på altanen. Bra! tyckte vi, maken L och jag. Löfvens tal alltså.

Idag började vi hurtfriskt med att cykla ca 6-7 km till Gårdsby säteri för att delta i guidad rundvandring på denna gård. Jan Gowenius, delägare i gården, guidade. Vi var ca 10 som hade nappat på detta i den brännande solen och hettan. I två timmar fick vi oss till livs en mängd kunskap om gårdens historia och byggnaderna. Gården har en lång historia. Familjen Gowenius har kommit in rätt sent. Om jag minns rätt så fick de tre bröderna Gowenius var sin ägardel 1951 av fadern. De tre bröderna Jan, Peder och Mikael har olika utveckling. Mikael har haft uppdrag i Växjö kommun för (M), Peder för (V) och Jan, vår guide, har skött gården. Så har det beskrivits för mig. Kristina Nilsson, sångerskan, har bott här i början på 1900-talet. Jan berättade att fadern tagit initiativ till  fackförening för att det skulle bli ordning och reda på gården, som hade sådär 15 anställda plus torpare runt om. Gunnar Sträng (S) himself kom på cykel och såg till att fackförening bildades och sedan blev det en lugn arbetsplats. Det blir fler guidade turer och jag rekommenderar att delta. Opretentiöst, lärorikt och en inblick i Gårdsbys historia. Mycket finns att inhämta på www.gardsby.se, men det tål att ses. Fina byggnader med rosa revetering från olika tider.

Imorgon Berg, Lädja och Galleri Garaget. Storloppis, Håkan Palms snickeri, konstutställning i Garaget. Det blir varmt men roligt.

Men innan dess tillbaka till Almedalen och Jonas Sjöstedts tal denna fantastiska kväll.

Carin Högstedt

150704