15. maj, 2015

Borås, indiskt på Yxhammarsgatan, Lammhult, böcker, handlingar

Hej från Borås. Maken L och hans syskon ska träffas imorgon för att gå igenom familjearkiv efter föräldrarna. Respektive är med. Vi sover inatt på hotell i Borås för att imorgon köra vidare till Ödegärdet - så heter det ! - där en syster bor. Av namnet kan man sluta sig till att bondgården någon gång varit öde. Sånt hände efter epidemier och i svåra tider. Eller var den en gång ett öde gärde, men blev sedan en bondgård?

Vi körde vid lunchtid och först till Lammhult för att titta på ett skåp, soom jag hittade på Svenssons nät igår kväll. Passade oss exakt. Ville se det i verkligheten och gick igenom hela Svenssons och såg många fina möbler men inte vårt skåp. -Nej, det fanns inte i hela möbelhuset, upplystes vi. -Tillverkas det?-Ja, det görs och vi kunde beställa - utan att ha sett det i verkligheten. Men det blir bra. Vi är båda övertygade om att det är värt priset.

Från Lammhult tog vi Värnamovägen mot Bohr och körde vägar som vi inte åkt på länge. Fortsatte så på mindre vägar ända till Borås genom ett mycket fagert landskap i bästa årstiden. Fräscht! Åkte genom Gnosjö, Hestra, Hillerstorp och alla möjliga ställen, som man sällan passerar. Gällstad också, där maken L en gång i begynnelsen talade för SSUare som "den store spanienkännaren" som det stod i annonsen, som dök upp i stora renoveringen därhemma.

Väl framme i Borås åt vi middag på den indiska restaurangen på Yxhammarsgatan, som vi alltid äter på när vi är här. Supergott och starkt.

Släpat med mig alla handlingar till kommunfullmäktige, som lär bli ett långt och intensivt möte på tisdag. Dessutom en packe tidningar som jag inte hunnit med, bl a en hög Dagens ETC. Hur tänkte jag här? En enda kväll efter att har börjat dagen vid sextiden med att bära böcker - nu från förrådet på gården och in i bokhyllor. Har missbedömt allting. De hyllor som är kvar räcker inte till böckerna. Måste gallra ännu mer. Behöver vi en skrift om Kubas konstitution? Racines Fedra på forngrekiska? I och för sig har jag nu koll på vilka böcker vi har och där är många som jag, om jag någonsin gör mig ledig innan jag dör, har lust att läsa. Tänk att äntligen bilda sig.

Lördag kväll och Godkväll på TV. Trygghet. Blå himmel både i Växjö och Borås, dessa två regntunga platser.

Carin Högstedt

150515