19. apr, 2015

Futtigheter, Spara och Slösa, 1 maj, integration

Känns futtigt vad man än tar sig för mot bakgrunden av ny katastrof i Medelhavet, 700 drunknade. Är det möjligt? Ska inte alla vi som tycker det är fruktansvärt att det tillåts hända, igen och igen och igen, kräva ändring? Nu. Samtidigt. Vilken/vilka är rätt instans/er? Ska höra med de som kanske vet.

Snart 1 maj. Vänsterpartiet Växjö har som huvudtalare ståuppkomikern, musikern och skådespelaren Jesper Odelberg. Han talar ca 13.15 i Sigfridssalen, Vattentorget 1 i Växjö. Innan dess är det samling kl 12.00 på det som kallas Speakers corner, en scen på Storgatan, där det blir korta tal, musik  och stand-up-poetry. Missar alltihop - för jag ska resa bort med äldsta dottern, som fyller jämnt. Mitt plakat: Ändra asylreglerna - inga fler sjunknande båtar! 

Rensade en proppfull skrivbordslåda igår. Hittade ett vackert gåvobrev från Oskarshamns Sparbank, daterat 31 juli 1945. "Oskarshamns Sparbank överlämnar härmed som gåva till Karin Ruby Elisabet Nilsson en sparbanksbok med ett insatt grundbelpp av fem kronor. Det är sparbankens förhoppning att härigenom kunna giva upphov till insättning av sparslantar till framtida gagn och att bidraga til ökad insikt om den sparade penningens betydelse." Därtill ett brev till min pappa, snyggt formulerat, om vilken stor betydelse det kan ha i barnets liv att ha en sparbössa med ett om än litet så dock ett kapital. Min generation läste också Lyckoslanten, där Spara och Slösa figurerade. Det var ingen tvekan vem man skulle ha som förebild! Fyndet är ganska roligt i en tid när räntan är minus och det diskuteras om det ska införas amorteringskrav eller inte!

Läst handlingar idag. Både arbetsutskott och fullmäktige i veckan. V-motionen om att använda föreningslivet i mötet med nyanlända får svaret av de borgerliga att det görs redan genom ett projekt. Jag  kände inte  till det projektet när jag skrev motionen. Det är bara det att det projektet är slut i juni. Vad tänker de sig sedan? En FP har i en skrivelse till kommunstyrelsen föreslagit att Växjö kommun ska "låna en svensk", modell ett lyckat projekt i Hultsfreds kommun. Det förslaget får ett positivt svar, fast det REDAN har startat i Braås. Har vi råd att inte använda alla goda idéer när det gäller integration???

Imorgon kväll första mötet med det nybildade landsbygdsutskottet, som Vänsterpartiet Kronoberg valde på årskonferensen i mars. Innan dess möte om kosovoprojektet och en massa småsaker att ta itu med.

Carin Högstedt

150419