17. apr, 2015

Följeslagare i Hebron, budget med bättre utslag

Citerar gärna Erik Rosén på "Politism": Budgeten ger bättre utslag för den med lägre inkomster och äntligen ser vi en fördelningspoltisk profil som gynnar kvinnor". Allt enligt Dagens ETC 17/4.

Eduardo Galeano, författare från Uruguay, är död. Hans bok "Latinamerikas öppna ådror" läste jag med stort intresse på 70-talet, som så många andra i världen och speciellt i Latinamerika. Den förbjöds  i många av diktaturerna, men folk läste i lönndom. Den beskriver Latinamerikas historia, från Columbus och framåt, utplundringen och korruptionen, som förslavade folket, 500 år av orättvisor, där t ex Spanien och USA spelat en stor roll. Min text lite  snyltad från Kajsa Ekis Ekman i dagens Dagens etc. Just "Latinamerikas öppna ådror" är kvar här hema efter utrensningen. En klassiker som betytt oändligt mycket för människors hopp om en bättre framtid.

Rekommenderar http://foljeslagarprogrammet.se/reserapport/livet-i-hebron/ En ung man mailade mig och frågade om jag ville ta del av hans rapporter om erfarenheterna som följeslagare i Palestina. Han är där nu - i Hebron. Välskrivet, bra bilder, intressant, aktuellt,  ger insikter och kunskap. Jag har tillstånd att sprida rapportena.

Minns inte om jag skrivit om det tidigare, men  på tisdag 21/4 kommer Växjö kommunfullmäktiges sammanträde att teckentolkas för första gången. Döva är den enda gruppen som inte kan ta del av den offentliga lokalpolitiska debatten i fullmäktige. Nu gör vi även döva och gravt hörselskadade delaktiga. Hoppas det går bra och blir ett naturligt inslag. Den här första gången är på prov, om jag förstått dn borgerliga majoriteten rätt.

Carin Högstedt

150417