1. apr, 2015

Bosa Marina, Alghero, Malta, Halltorp, lite sol

Tillbringat min (bemärkelse)-dag på Öland tillsammans med maken L. Klev upp och fick bra frukost - enda gästerna denna dymmelsonsdagsmorgon. Bra väder och två timmars vandring i naturreservatet alldeles intill gästgiveriet. Gammal ekskog och strandängar. Väldigt blött i markerna efter mycket regnande. Såg skrattmåsar - de har försvunnit från Toftasjön -, svanar, storskrakar, skarvar, kanadagäss och ett antal småfåglar. Solen strilade genom molnen och träden. Härligt få fart på livsandarna. Så norrut. Stannade i mysiga Borgholm. Lite ärenden. Tittade in i min favoritaffär Lavendel. Växjö kommunledning använder ofta Hotell Borgholm för budgetberedningar och dylikt. Då ligger Lavendel med enligt min mening bra klädurval snubblande nära.

Så vidare norrut. Jag körde på fina vägar med lite trafik. Lunch i Byxelkrok hade jag tänkt, på Pensionat Sjöstugan, där jag sommarjobbade en julimånad i början på 60-talet. Sjöstugan finns kvar, som pensionat, men inte öppet ännu. Vi är helt utanför säsongen. Tänkte oss kroppkakor. Det hör till Öland och är min favoriträtt eller en av dem. Mammas kroppkakor var i en klass för sig. Gatuköket i Byxelkrok öppnar för säsongen imorgon skärtorsdag kl 12.00, kan vi meddela. Körde söderut med nu knorrande magar. En ren ingivelse fick mig att köra in i Löttorps centrum. Där fanns en skylt (mycket enkel) om lunch. Det var ödets skickelse! vilket trevligt ställe och god mat! Inte kroppkakor - det finns många som gör bättre, sa den unge mannen som skötte det hela, men Thaibullar på bl a lammkött. Gudagott! Stället heter Kalk och huset har varit elverk bl a. Han som serverade och driver stället visade sig komma från Hovmantorp och har jobbat på Café de Luxe i Växjö. Kalk har han haft sedan 2009. Vi önskade lycka till och kan rekommendera Löttorp och Kalk.

Sedan tittade vi på fåglar och vindkraftspark i Kårehamn, havsbaserad vindkraft som bara ses på avstånd. Fina sjöbodar där. Källa ödekyrka hann vi också med, en av mina favoritödekyrkor. Den var en gång en försvarskyrka och, tror jag, den enda bevarade i Sverige. Började regna igen, men nästan hela dagen fint väder. Ingenting att klaga på denna dag alltså!

För exakt tio år sedan vaknade vi på Malta, gick en rejäl vandring till en färja, som tog oss till en liten ö, där världens äldsta upprättstående stenbyggnadsruiner finns bevarade. Kan minnas fel men från 4000 f K? Kanske vanligt turismknep med världens äldsta, men fina stenmurar i alla fall, som gör att jag minns dagen väldigt väl.

För exakt 20 år sedan vaknade vi på ett litet hotell i Bosa Marina, en systerstad eller by till större Bosa på Sardinien. Även där utanför säsongen och vi hade problem med att hitta öppna matställen minns jag. Vi flög till Rom, tog tåget till Civitaveccia, färja därifrån och skulle åka tåg till Bosa Marina. Järnvägen nerlagd, men det gick en buss. Sardinien är en av våra bästa egenkomponerade resor! På morgonen 19950401 gick vi till busstorget i Bosa, en otroligt vacker men kall morgon. Bussen gick till Alghero och där hittade vi ett hotell som var inrymt i en kyrka. Vissa dagar, vissa vyer, vissa reseupplevelser minns man - andra inte alls.

Nu lite vila och lite arbete faktiskt. Ska justera ett par protokoll. Sedan middag och kanske en mindre vandring igen.

Imorgon söderut. Naturbokhandeln i Stenåsa är ett måste varje gång vi är på Öland. Vilket är alldeles för sällan. När jag var barn och bodde i trakten av Oskarshamn var det semestern; En dag med färjan till Byxelkrok och tillbaka.

Carin Högstedt

150401, Öland