25. mar, 2015

Nätverksfrukost, centrum för cirkulär ekonomi, Växjödeklarationen, blåst och snuvigt

Började dagen med nätverket för social ekonomi och frukostmöte på Vallhagen, Idé och kunskapscentrum, som var värd för dagen. Berättade lite om Kosovobesöket och föreslog att Diakonicentrum ska bjudas in till nätverket. Info om IoKc, presentation, alltid någon ny med. Gick i förtid för att hinna till Växjödeklarationen och presentation av det brev, som går till Sveriges regering och till EU.s kommuner, om utmaningar vad gäller miljö och klimat. Kritik mot förra regeringens lagändringar vad gäller kommuners rätt till särkrav på byggande. Stefan Attefall (KD) lyckades få igenom att kommuner inte får gå längre än Boverkets regler när det gäller energi t ex. Nu ställs krav från Växjö kommun på nya regeringen att ändra detta. Hade ju varit betydligt bättre och enklare att protestera innan det infördes någon ändring! -Hur som helst tänker inte Växjö kommun följa lagen, enligt kommunstyrelsens ordförande. Det blir lite konstigt för häromsistens så var lagar styrande för hur avfallsslam ska hanteras i Växjö kommun - och EU-migranter. Nåja.

I valrörelsen skrev jag en artikel i Smp om behovet av cirkulär ekonomi istället för den traditionella linjära. Jag fick några positiva mail, men ingen i min närhet stod upp och hurrade. Nu har det kommit så långt att Växjö kommun utmanar hela EU genom att deklarera: "Växjö kommun uppmanar Sveriges regering att skapa styrmedel som gynnar cirkulär ekonomi" och "Växjö kommun uppmanar Europas kommuner att främja cirkulär ekonomi". Dessutom ska Växjö kommun skapa ett "kunskapscentrum för cirkulär ekonomi"! Som vanligt, obs ironiskt, före min tid. Nästan hånad när jag tjatade om detta i regionstyrelsen förra året - ingen människa skulle ju förstå vad det betydde - och nu ska cirkulär ekonomi frälsa hela EU. -Ja, det krävs ett nytt sätt att tänka och räkna, att producera och konsumera. Så jättebra att fler och fler inser det! Nu från ord till handling. Eftersom vi uppmanar alla andra att ändra räkne- och tänkesätt, så får Växjö kommun  bli ett  föredöme. Det ser jag verkligen fram mot.

Det går vita gäss på Toftasjön. Påskdekorationerna, som jag hängt i äppelträdet, är på väg till Blåkulla. Fruktansvärt snuvigt och rödögt idag. Vet inte om det är pollen eller eller något annat. Kan man vara allergisk mot kall blåst, så är jag det.

Imorgon till Kosta för två dagars möte om bokslut och budget för kommunen.

Carin Högstedt

150325