13. mar, 2015

Sthlm tur o retur, Funkibator, landsbygdsmöte, 8/4

Riksförbundet Noaks Arks styrelsemöte igår. Mycket texter att ta ställning till inför årsstämman i april. Diskussion om att vi ska vara mer utåtriktade. Fick igenom förslag om det ena och det andra. Går inte in mer på det just nu. Missade regionala årsmötet med Noaks Ark Småland-Halland, för det var också igår. Läst den suveräna årsberättelsen. Var inbokad på hemresa från Bromma kl 20 och någonting. Kunde få en stand-by 17.40. Kom med! Suveränt. Proppat med folk en torsdagskväll på Bromma. Men funkar, trots väldigt långa köer till säkerhetskontrollen. Slocknade tidigt av pur utmattning efter resa och 4,5 timmars sammanträde med totalkontroll från min sida.

Idag bara ett möte inbokat, studiebesök hos Funkibator på Infanterigatan i Växjö. Vi var fyra från (V) som fick guidning av Jonas i det stora huset, en gammal industribyggnad, som SIP (Samhällsförändring i praktiken) nu hyr, men tänker köpa för 8,5 milj kr. SIP är paraplyet för flera verksamheter. Ett av dessa är Funkibator som handlar om tillgänglighet och arbete för personer med funktionsnedsättningar. Projekt, glädje, möjligheter, visioner, orädsla - ja, vad ska man säga mer. Måste ses och höras för att förstås. De kommer att klara att köpa huset, men mer lån behövs. Efter att kommunen sagt nej vänder de sig till allmänheten. De tror fullt och fast att de klarar ytterligare någon miljon inom några veckor. -Ja, det tror jag också. Och det kommer att ha stor betydelse för Växjö kommuns utveckling inom området tillgänglighet,arbete, sysselsättning, företagande, social hållbarhet...You name it. De har massor av idéer!

Stressat igenom dagen i övrigt med småärenden och mail. Nu lugnt. Romernas nationaldag 8 april kommer vi i (V) Växjö att ha ett öppet möte på Tallgården i Araby om de fem nationella minoriteterna. Karin Hopstadius från Länsstyrelsen kommer och informerar. ABF och Amnesty är medarrangörer - kan bli fler - det blir bra. Affischer ska göras, annnonser likaså. Allt tar tid och vi har ingen uppsjö av anställda. I själva verket inte någon mer än en ombudsman på deltid för hela V Kronoberg. Men det är mycket givande att kunna ordna ett sådant möte och jag tror publiken kommer att bestå av 30-40 personer, som är intresserade!

Imorgon packa för Kosovo. Hoppas kunna skriva därifrån också. Tar med dator, ipad och mobil. Galet?  -Ja, på ett sätt men inte ett annat. För tio år sedan var jag med ett annat projekt i Kosovo och Pristina. Där fanns ett utmärkt internetkafé. Kommer ihåg när jag öppnade min mail och hade 500 nya. Det var innan kommunen filtrerade skräpmail.  

Kom igång och började planera för första mötet med V Kronobergs landsbygdsutskott. Japp. Jag är sammankallande och nu finns en start på arbetet.

Tyvärr lite kyligt ute på grund av blåst från sjön, men lite utesittning blir det. Har förresten klippt ner fikonträdet. Vet inte ännu  om det är liv i det, men hoppas innerligt. Sibiriska snöklockan blommar troget.

Carin Högstedt

150313