27. feb, 2015

Gunnebo Industrier, 250 år, Bilinredarna, Funka för livet, KNytt ut

Vi var tre från fullmäktigegruppen på Gunnebo Industrier 8.30 idag på morgonen. Mycket intressant fick vi oss till livs! Gunnebo är 250 år som företag. Började i Gunnebo (utanför Västervik i Kalmar län) som smedja. Och smedjan finns kvar och är museum. Gunnebo fanns till för ett - två år sedan på fem olika håll med fabriker. En fabrik låg i Gemla- visst hette den Bergs smide? Jag var där en gång och imponerades av hantverksskickligheten. Så började de leta nya lokaler för att föra ihop verksamheter. Det blev Växjö för där fanns lokaler, som stått tomma i 10 år och var nergångna, men de var användbara och har fräschats upp. 55 personal fanns i Gemla och alla kunde fortsätta jobba i Växjö och nu är de ytterligare ca 80 anställda. -Ja, ytterligare. Några följde med från Värmland där en fabrik låg tidigare. Gunnebo är nu ett av Växjö kommuns största privata företag, om inte det största efter Volvo. Jättelika fabrikslokaler med 12 robotar. Tillverkningen är sådana saker som behövs för att säkert kunna lyfta, lasta, lossa etc; kättingar exempelvis. Har redan lyckats glömma facktermerna. Det är saker av stål i alla fall. Alla produkterna testas. Det är livsfarligt om någon länk skulle gå sönder på en byggarbetsplats t ex. Produkterna säljs i hela världen. Vår informatör, Lennart Nilsson, var stolt över fabriken och verksamheten, med rätta. Han berömde kommunens näringslivsavdelning, VEAB och arbetsförmedlingen, för den hjälp de fått inför flytten och etableringen. -Ja, det var bara positiva tongångar.

Så fortsatte vi tre plus en tillkommande med besök hos Lars-Åke Johansson, som visade och berättade om sina två företag: Funka för livet, som ordnar mässor på tema hjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar och Bilinredarna, som anpassar bilar till individer med funktionsnedsättningar. Sex anställda. Ett otroligt engagemang, uppfinningsrikedom och nu fick vi kunskaper att använda politiskt. Kommuner och regioner kan ge bilstöd. Kronoberg saknar det. En medborgare som kan köra egen bil får större frihet och ett stöd sparar färdtjänstkostnader. Nästa Funka för livet- mässa i Växjö är 2016, i Tipshallen. Den blir nästan dubbelt så stor som den förra året. Det är inte bara montrar med hjälpmedel utan även seminarier och debatter.

Så blev det en timmes promenad i skönt väder med utdelning av (V)äxjös Kommunnytt i ett par radhusområden. Därefter en lugn eftermiddag med barnbarnen. Imorgon heldag med Vänsterpartiet Kronobergs årskonferens. Jeanette Escanilla är gäst från partistyrelsen.

Ha en god fredagskväll!

Carin Högstedt

150227