6. feb, 2015

Moln, kungsfågel, vadare, läsning, Funkibator

Sitter väl påpälsad på stora altanen på Tenriffa. Igår mest molnigt men bra vandringsväder, idag bara moln och kyligt. Tre dagar kvar - nu måste solen komma! Har strosat mycket - i timmar åt olika håll. Mycket folk överallt. Hittat lite nya områden, där vi inte varit tidigare. Tittat efter vadarfåglarna, som vi brukar se. De är så gott som försvunna. Ingen silkeshäger t ex. Den brukar vara pålitlig. Ett gäng större strandpipare är de enda vattenfåglarna förutom fiskmås. På landbacken idag koltrastar och kungsfågel. Pilfinkar finns också. Strandpromenaden växer och förskönas också med skulpturer. Sandkonsten är väl utvecklad. Nedanför vår lägenhet, i kanten på playan, ett fantastiskt verk, som vaktas dygnet runt. Det är ett slott och i fönstren tänds lyktor på kvällen.

Har mycket lektyr med oss - allt från kommunala/regionala handlingar till böcker och tidningar som blivit olästa en längre tid. Nu blir det av. Bra att kunna följa twitter - ger en snabbrapport över vad som diskuteras hemmavid. Vilket i och för sig inte är så muntert. Tror vi behöver läsa Tamas Gellerts Lasermannen, igen. En utmärkt skildring av vad som hände med beslut när Ny Demokrati kom in i riksdagen, parallellt med den fruktansvärda kriminalberättelsen. Sverigedemokraterna kommer att ha samma påverkan på politiken - det är bara ett förspel vi skådar nu - med alla förslag om tak, kostnader och tillfälliga uppehållstillstånd m m - för att ta emot människor som flyr för sina liv. Om vi inte besinnar oss och försöker se skeendet i vitögat.

Får ett mail från SIP-gänget i Växjö. De är besvikna på att fått nej från kommunstyrelsen till ett lån på några miljoner för att köpa en fastighet, som de nu hyr. -Vad ska de göra där då? -Jo, dessa fantastiska individer, Samhällsförändrare I Praktiken, vill öppna ett "tillgänglighetshus", ett aktivitetshus, ett möjligheternas hus för personer med funktionsnedsättningar/möjligheter. De har jobbat med detta i flera år och nu hittat en "one time chance" som de skriver. SIPs projekt Funkibator har pågått i flera år och gett många positiva effekter, bl a en butik med hjälpmedel för vardagslivet. Jag svarar att vi i (V) vill träffa dem om detta hus och planerna. Något liknande finns  inte i hela Sverige, det är jag säker på. Trots det - inte självklart att säga ja till ett så stort lån. Idén superbra men... vi ska tänka efter noggrant. Ett lån ska betalas tillbaka.

Klockan nästan 18.00 här. Dags att gå ut en sväng och hitta ett matställe. Vi har avverkat några av de vi själva rekommenderat i resedagböcker plus en som bekanta tipsat om. God mat överallt.

Inga revor i molnen. Playaarbetarna har staplat alla solsängar på varandra. Betyder det att de inte räknar med att de ska användas imorgon heller? Så kan det vara.

Carin Högstedt

150206