12. jan, 2015

Working class heroe, kycklingfarm, mjölkbönder, halt och mörkt, kommunal grupp

Hem framåt 21.00, mer död än levande. Och vad händer? Jerry Williams avskedsshow på TV - Working class heroe, just nu, min absoluta favorit. Jag lever upp igen. Åt fanders med sömnbrist och elände. Jerry är makalös!

Dagen började alldeles för tidigt. Skulle ut och köra bil och var orolig för väglaget. Det var värre än jag trott. Ut i mörkret, halt, snö, modd - mitt mörkerseende är uselt och jag visste inte riktigt vilken bondgård utanför Linneryd jag skulle till. Spänner mig till max vid ratten i alla bländande ljus. Kommer till Linneryd. Kör fel där åt alla håll men löser det och kommer till bondgården - först av alla politiker som är inbjudna av LRF! Kl är 8.30 och jag är helt slut. Så småningom dyker de upp, en S, en M och så Eskil, C. Senare kom även Karin, C. På den här gården ser vi 39 500 kycklingar i ett stall eller vad man säger. De lever ca 34 dagar och lever denna korta tid  vad jag kan bedöma  helt OK. Vi diskuterar närproducerat - vad är det? Upphandling förstås. Politiskt sätts regler för djurskydd och sedan upphandlar vi kycklingar från Thailand. Är det logiskt? Nej. Varför köper inte kommunen färsk kyckling från närproduktion? Varje sådant här besök ger lite ny kunskap, lite fler perspektiv och insikter. 1% av svensk kycklingproduktion är ekologisk. Varför inte mer? Jag får en del med mig till "måltidspolicyn" som ska antas av Växjö kommun. Tror jag ska skriva ett eget förslag, utifrån djurperspektiv. Dagtinga aldrig med djurskyddet. Det är Sveriges konkurrensmedel. Säger jag och äter kött. Det håller inte. Framtiden är vegetarisk.

Så till Stenslanda och en gård där mjölkbönder är de som driver gården. Mjölkpriset har gått ner rejält och Anders Hermansson, LRFs eminente moderator,  visar instruktivt hur lite bonden har att leva på som läget är nu. Vägen dit var moddig förresten. Blev ännu tröttare. Lite politisk diskussion: Vad kan göras för att hindra mjölkbönder att kasta in handduken? De skatter som S+MP-regeringen står för på handelsgödsel och transporter och som V bejakar kritiserades med emfas. Var det därför detta ordnades? Att lobba mot just de skatterna? Lite bismak fick jag men på det stora hela tycker jag väldigt mycket om dessa LRF-träffar. De är väl förberedda och det är lärorikt. Men det är olika åsikter om ekologiskt och man försvarar naturligtvis sina medlemmar och deras vilja att gå runt och tjäna pengar. I Kronoberg med den struktur vi har med småbruk, djurhållning och skogsbruk är inte de föreslagna skatterna någon höjdare. De är tillkomna - även om jag kan försvara dem - i ett parlament där storstäderna har allt fler ledamöter och landsbygden allt färre. Om Kronobergs struktur hade makten skulle det vara helt andra skatter. Är jag säker på. Och om inte djuren betar så har vi inga öppna landskap och ingen besöksnäring heller.

Kom hem och satte mig och skrev färdigt verksamhetsberättelsen för V Kronoberg. Tog ett par timmar. Sedan ett valberedningsmöte plus kommunala gruppen. Skönt att höra att de nya yttrar sig och har idéer. Jag sekreterare och höll på att trilla av stolen av ren trötthet.

Tack Jerry - du avslutade min dag på ett fantastiskt sätt!

Imorgon kommunstyrelsens arbetsutskott. Och jag är ersättare, inte ordinarie. Får nypa mig i armen för att komma ihåg att jag inte kan yrka och reservera mig!

Carin Högstedt

150112