25. dec, 2014

Gasslandajul, solsken, knipor, nyttiga människor

God fortsättning på den helg som bara börjat ännu så länge!

Julafton firades i Gasslanda by tillsammans med barn, barnbarn, svärson med bror och mamma samt morfar till barnbarnen. Vi åt, vi promenerade runt byn, vi såg på Kalle Anka mer eller mindre koncentrerat, vi delade ut julklapparna med hjälp av tomten, fikade, åt julgodis och barnbarnen var på strålande humör. När maken L och jag kom hem satt vi ute på altanen en stund som traditionen bjuder på julafton. En flock gäss kom väldigt nära över oss i mörkret och tutade hej vilt. Märkligt. Kl 21.00 ca.

Idag tre knipor i Toftasjön. De verkade ha jätteroligt.  Såg ett par knipor i somras, men de är inte frekventa här.

Idag lugn och ro. Solsken ute, men kallt. Håller mig inne med tidningar och böcker. Ska börja läsa David Qviströms "Nyttiga människor", en reportagebok om migranter, gränser och människosyn. Synnerligen aktuell alltså! Måste ha en deckare igång också och det blir julklappsboken "Spökryttarna från Ordebec" av Fred Vargas. Fick den av en vän med mycket gott omdöme när det gäller litteratur. Det vill säga vi brukar tycka om samma författare.

Har idag roat mig med att rota lite i släktforskningen på morfars sida. Inser att jag inte kommer längre är till morfars mormors mormors farfar och farmor: Jon Sjöman Gummesson och Karin Persdotter i Högsby socken. Inte med kyrkböcker och bouppteckningar som jag hittills använt mest. Men det finns domböcker, mantalslängder, sockenstämmoprotokoll och andra register som kan ge något. Jon sjöman var soldat, blev korpral 1719. Han deltog i Pommern och i norska fälttåget med Karl X11 med fler krig och kommenderingar. Han kom upp i 29 tjänsteår och slutar med omdömet "oduglig, begär och får avsked".

Har gått igenom diverse nättidningar/nyheter. Det verkar lugnt på nyvalsfronten. Inte många dagar kvar tills det definitiva beslutet kommer. Antingen sitter en grupp och förhandlar i det tysta eller firar de jul? Det ger sig.

Carin Högstedt

141225