18. nov, 2014

12 timmar, twitter, Ola G, 30 öre, tyst från SD, Ola P

Avgick från kommunfullmäktige efter 12 timmar med gruppmöte inräknat. Med två kompetenta ersättare på plats finns den möjligheten och jag tog den i pausen vid 20.00.Jag tycker 12 timmars arbetsdag är tillräckligt. Undrar hur många som följt debatten hela dagen? Jag vet att det är många som lyssnar, tittar och följer med men det blir väl lite som skvalradio kan jag tänka mig. Man gör annat under tiden.

Kommunstyrelsens ordförande använde 19 minuter till sin inledning. Det var som vanligt att allt är bra, bättre, bäst i Växjö kommun och att det som skiljer höger och vänster är felräkningspengar. Eu-migranter(tiggarna) är inget kommunalt ansvar. Det skulle kunna leda till stora flyktingomflyttningar, upplyste han om. Undrar om det är kollat med ena bladet i femklövern, MP? Påtagligt tyst från MP under dagen, helt tyst från SD, som knappt höll något inledningsanförande och inte hade något yrkande eller inlägg under hela dagen (till kl 20.00). KD likaså tysta utom om de blev direkt tillfrågade om något. Hur kan det bli så att folk röstar på ett parti (SD) som inte säger något, inte har någon budget, inga alternativ? Hur många mandatperioder kan det fortgå? En vild gissning är att de i sista änden beslutade sig för att rösta på de borgerligas budget. Nä, den är inte vild.

Åsa K-Bj (S) talade väl om S+V-alternativet och framför allt våra stora satsningar på utbildning. Hon talade om klassamhället, segregeringen i Växjö kommun, belagd i vetenskapliga undersökningar så väl som grävande journalistik i Smp. Bra! Tråkigt nog fick jag under dagen en känsla av att de borgerliga inte har förstått sin egen budget. De verkade förvånade varje gång vi talade om siffror... Ja, kommunstyrelsens ordförande medgav att det var en svag budget - faktiskt - men det hade inte alla förstått! Jag ägnade mig åt att inte polemisera, inte prata siffror i min inledning; det blev cirkulär ekonomi, globala problem som kryper närmare och klimatförändringar. -Vi kan inte blunda när misären sitter utanför COOP och ICA. Alla människor kryper närmare varandra. Var är humanismen som ledstjärna? Ja, milda makter, jag kan skriva i timmar om detta men vem orkar läsa? Jag anser i alla fall att kommuner ska kunna agera friare när det gäller internationella frågor och bistånd än vad kommunallagen tillåter idag.

Lite twittrades det under dagen om inlägg och stämningar - ja, jag deltog i det - men hela tillställningen var städad och väldigt mycket om överens mellan blocken. Hade vi haft den här debatten före valet hade det låtit annorlunda!

Dagen började med en stor nyhet; Ola Gustafsson (S), nyss utsedd till kommunalråd för S, avsäger sin sina uppdrag, efter en konflikt. Beklagar detta - vet inget om bakgrunden - men hade sett fram mot att ha honom i kommunledningen, om än i opposition. I detta läge kan kanske S tänka sig att ta in en V-ledamot på posten som blir ledig? -Inte det, nähä.

Ja, vi har en budget som är betydligt starkare än de borgerligas. Vi höjer skatten med 30 öre och skapar drygt 50 milj mer varje år till barnens bästa, färre barn i grupperna i förskolan framför allt. Vi - om vi regerade kommunen - hade kunnat göra skillnad och vi kommer att göra det! Men det tar ett tag - nästa val är 2018. Nu gör vi vårt bästa för att påverka åt rätt håll under tiden.

Roligt att se och höra nya unga ledamöter lägga sig i debatten - som Ola Palmgren (S) t ex! Välkomna allihop in i en debattglad församling. Det kan vi i alla fall skryta med i Växjö kommun!

20141118

Carin Högstedt