9. nov, 2014

Trädgårdsmöbler, Öster, böcker, auktion

Det blev mycket gjort men inte det jag tänkt. Bra dag med besök hos barnbarnen, flytt av trädgårdsmöblerna till Gasslanda - ja, vi ger oss; de är inte utesittarväder längre, men vi har ett par stolar och filtar ifall att. Julafton ska  det till att sitta ute en stund. Det ingår i ritualen. Och ibland är det lika varmt då som på midsommarafton. En del hushållsarbete. Eller vad man nu ska kalla att ta itu med högar av olästa böcker. Ska de in i bokhyllor eller ut ur lägenheten? Om de inte blivit lästa på säg fem-sex år? Det råder delade meningar här  hemma, men jag fick ut ett par hyllmeter och in ett par i bokhyllor istället för att driva omkring planlöst. Många jag känner säger att de har skänkt bort alla böcker och inte saknat dem. Nä, vi har hystat iväg mängder med böcker och det går bra, men det har varit deckare och politisk litteratur. Dan Anderssons dikter läser jag inte varje dag precis, men göra av mig av med? Tar emot, samtidigt som bokdammet gör mig rödögd. Det faktum att jag en gång i tiden hade mycket begränsad tillgång till böcker och en otrolig läslust samt att vi inte fick låna mer än tre böcker åt gången i skolan på lördagarna har gjort att jag är livrädd för att inte ha böcker omkring mig. Därför försökt pressa in och ut i hyllorna.

Vad som inte intresserar mig är idrott. Däremot respekterar jag att andra, och de är många, är omåttligt intresserade och nu gråter över Östers nerflyttning. De verkar ta det hårdare än politiker och politiska partier som förlorar val och röster! Det problematiska för Växjö kommun är Östers ekonomiska situation. Kommunen har alltid Svarte Petter när det gäller. Det vet vi.

Följde en nätauktion ikväll. Kunde inte motstå att köpa en mjölkspann - märke Manus. Det namnet stod på ladugården hemma där jag bodde mellan 1955 och 1964. Det var namnet på mjölkmaskinsfirman. Tänkte aldrig på det förrän jag kom till Azorerna för några år sedan. Där stod Manus på stora affischer på åkrar. Då mindes jag. Det var stort när mjölkmaskinen kom och den hette Manus. Manus är latin och betyder hand -  inte så tokigt namn! Ersatte handens arbete. Så nu har vi en mjölkspann märkt Manus som ska härbärgeras. 60 kr.

Imorgon dubbelbokad i stort sett hela dagen. Men jag har börjat reda ut sakerna. Avsagt mig - tyvärr - en lunchträff med Sveaskog. "Frihet under ansvar" är namnet och handlar om skötsel av skogen, biologisk mångfald, rekreation, naturskydd etc. Hoppas jag. Hinner inte med men maken L kan gå istället. Känner verkligen för ämnet. Växte upp i riktig skog med blåbär, lingon, tjädrar, orrar, Linneor... Ja, (t)jädrar vilken mångfacetterad uppväxtmiljö!

Carin Högstedt

141109