30. okt, 2014

social ekonomi, landsbygdsutveckling, Lund, tofsmes

Igår var det frukostmöte med nätverket för social ekonomi. Nätverket har funnits i ett antal år. Träffas en gång i månaden. Det samlar sociala företag, kooperativ, idella föreningar och liknande. Jag deltar alltid, om jag kan. Igår flera nya deltagare. Det charmiga med dessa träffar är att man vet aldrig vilka som kommer. Nätverket är lösligt uppbyggt och inte enbart begränsat till Växjö kommun. Igår besök av en man från motsvarigheten i Skåne, som är en förening med ett 40-tal organisationer som medlemmar. Föreningen har ett strukturerat samarbete med Region Skåne, dokumenterat i en plattform. Efter en trevande start föll allt på plats. Så ska vi göra i Region Kronoberg också! Det är mycket viktigt att non-profitverksamheter, som inte är privata och vinstdrivande eller offentliga, får växa och blomstra. Denna ,den tredje sektorn kallad ibland, är livsnödvändig i svensk välfärd. Ser fram mot Region Kronobergs tillblivelse 1/1 -15!

Idag möte mellan de två ansvariga i kommunstyrelsen för landsbygdsutveckling, Eva Johansson (C) och undertecknad och landsbygdsutvecklare Hans Ohlsson, tjänsteman. Vi resonerade kring höstens "direktmöten" (kommunstyrelsen träffar folket på olika orter/stadsdelar). Först ut är direktmöte i Öhr-Ormesberga. Pratade också om bredbandsutbyggnaden. Nya regeringen har lagt några hundra miljoner ytterligare till det, vad jag förstår. Behövs! Går inte att attrahera nya bosättare eller företagare på landet utan möjlighet att ha en säker uppkoppling till internet.

När jag gick till bussen idag på morgonen såg jag en liten fågel i höstlöven i stora trädgården, dit katterna i kvarteret dras. Vad jag förstår så var det en tofsmes, vilken fågel man inte ser dagligdags.

Idag tog vi höstlov på eftermiddagen, barnbarnen, svärson, make L och jag. Vi åkte tåg till Lund och hälsade på bonuskusinen Julia, sex månader. Jätteroligt! Vi tittade också som hastigast på domkyrkan i Lund, denna otroligt imposanta byggnad. Hittade inga tydliga uppgifter om kyrkans ålder, vilket jag saknade,  kanske missade. Men hämtar information väl hemma och Lund som stad grundades på 900-talet tros det och kyrkan på 1100-talet, som i Växjö. Nästa besök ska jag ge mig tid att gå runt i innerstan och kyrkan. Jag levde ju i Lund - bodde utanför - i flera år i slutet på 60-talet. Läste litteraturhistoria, etnologi, teoretisk filosofi innan jag bosatte mig i Växjö och fortsatte med religionshistoria och nordiska språk på U-filialen här. Bara för mig roliga ämnen och inte särskilt yrkesinriktade.

Imorgon är S+V ute med fika och redo för dialog med folk om äldreomsorgsfrågor. 11.30-13.30 i parken utanför Askelyckan i Växjö. Välkomna dit!

Carin Högstedt

141030