23. okt, 2014

Bra början, bra flyt, gick in i stolpen

Till Alvesta för ett seminarium om de fem nationella minoriteterna, det vill säga romer, judar, tornedalingar, samer, sverigefinnar. Länsstyrelsen Stockholm arrangörer. Gott om folk från södra Sverige, politiker, tjänstemän, myndigheter. Vilken tur att jag anmälde mig! Jag visste nämligen inte hur mycker jag inte visste om varför dessa just är nationellt erkända minoriteter och vilka förpliktelser vi har mot dem! Rappa föredragningar, teaterinslag (superbra inslag Sensus!) och på några timmar fick jag nya insikter och kunskaper om kommande lagstiftning om rätt att lära sig sitt modersmål m m. Vissa kommuner har kommit långt. Göteborgs föredrag och skrift om Vem är normal? imponerar. Tog ett antal ex för att sprida och fick flera idéer till vad Växjö kommun kan förbättra. Det blir interpellationer och nya förslag framöver, var så säkra.

Så till Växjö och hämta (V)äxjös KommunNytt för vidare transport med bil till Tävelsås-Ingelstad och ytterligare en bil till Åryd-Furuby. Ca 500 ex i brevlådor på vardera platserna. I Furuby lyckades jag springa in i en lyktstolpe. Har aldrig hänt mig tidigare i livet vad jag kan minnas. Gjorde gräsligt ont och jag ståtar med en bula i pannan. Imorgon kanske både gul och grön? I bilen lyssnade min kamrat och jag på delar av budgetdebatten. Heja Anderssons! Magdalena och Ulla - bra gjort och budgeten gör skillnad. Som vi har väntat på att lätta trycket för arbetslösa, på bättre villkor för kvinnojourerna, på mer personal i omsorg och utbildning, på bättre situation för ensamstående...för att nämna några av många positiva förslag. Om denna budget fälls i riksdagen, så måste det bli nyval. Jag vet, mycket saknas och mycket är lagt på utredning för det är svårlöst, men snälla någon, låt de som betalt alla kriser in i ryggmärgen få en liten erkänsla och kanske komma över marginalen varje månad! Om denna budgets förslag om resurser till äldreomsorgen går igenom betyder det 44 nya jobb i omsorgen i Växjö kommun, 96 totalt i länet.Vilka partier kör det i sank? Undrar jag, som tycker hjärtligt illa om specialdestinerade statsbidrag - lägg dem i statsbidragspåsen så att varje kommun själv får bestämma var de bäst behövs - men här är beloppet så pass stort att det faktiskt skulle göra skillnad.Skulle göra det möjligt för de borgerliga i Växjö kommun att genomföra en kostorganisation som går ut på bättre kvalité på maten utan att kicka ut kockar och annan personal. Till exempel. Fler undersköterskor behövs också. Riksdagsdebatten fick mig att må illa i vissa avseenden. Hur kan de borgerliga vara så totalt fixerade vid skattehöjningars förbannelse??? Hur är det möjligt? Att inte inse att en skattehöjning kan vara motiverad - det beror på vad den används till. Jag har nog inbillat mig att det är grundkursen i politik och ekonomi. Men som vanligt är jag väl lite naiv.

Ska avsluta dagen med att läsa dagens tidningar. DNs insidan: "Det har blivit naturligt att nedvärdera äldre" av Tomas Lappalainen, intresserar.

Carin Högstedt

141023